Masz w lodówce szynkę? Zamiast do kanapek, wykorzystaj ją do tego. Zapamiętasz ten smak na długo

Każdy z nas czasem pragnie zjeść coś bardzo szybkiego w przygotowaniu, a do tego oryginalnego w smaku. Bez dwóch zdań taką przekąską są te roladki. Zrobisz je ze swoich ulubionych składników i dzięki temu będą jeszcze lepsze. Mrugniesz okiem i będą gotowe.

Czasem jest tak, że pomimo pełnej lodówki i tak mamy ochotę na coś innego, co mamy gotowe. Wtedy przychodzą nam do głowy różnorodne przepisy, które możemy zrobić. Do tej listy warto też dopisać ten smakołyk, a są nim roladki z szynki. Robi się je błyskawicznie i nawet się nie obejrzysz, a będą przygotowane do zjedzenia.

Zobacz wideo Sombrera z głów przed roladkami z awokado i kurczakiem

Roladki z szynki to tak jak już wspomnieliśmy bardzo szybka przekąska, która może również pełnić funkcję przystawki. Do jej zrobienia wykorzystaj swoją ulubioną szynkę, lecz to nie wszystko. W środku zasmakujesz również twarogu lub serka śmietankowego, który wymieszany jest z chrzanem. Dla przełamania smaków umieść tam również ogórka kiszonego, a dla lepszego prezentowania się sałatę. Takie połączenie zawiń w rulon i postaw na stole. Jednak ostrzegamy, że mała porcja zniknie w kilka sekund.

Przepis na roladki z szynki

Składniki

  • 6 plastrów ulubionej szynki,
  • 100 g twarożku lub serka śmietankowego,
  • 2 łyżki chrzanu,
  • 2 ogórki kiszone,
  • kilka listków sałaty lub rukoli,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

  1. W miseczce wymieszaj twarożek lub serek śmietankowy z chrzanem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  2. Na każdym kawałku szynki rozsmaruj warstwę kremu chrzanowego.
  3. Ogórki pokrój w plastry, następnie ułóż je na szynce z kremem. Na wierzchu ułóż sałatę lub rukolę.
  4. Tak przygotowaną wędlinę zawiń szynkę w ciasne roladki. Jeśli chcesz, możesz przebić je wykałaczkami, by się nie rozwinęły.
  5. Roladki możesz podać od razu, ale jeszcze lepiej smakują, gdy są schłodzone w lodówce przez około godzinę przed podaniem.
Więcej o: