-
Haps
-
Jak przygotować
- Masz w lodówce szynkę? Zamiast do kanapek, wykorzystaj ją do tego. Zapamiętasz ten smak na długo
Masz w lodówce szynkę? Zamiast do kanapek, wykorzystaj ją do tego. Zapamiętasz ten smak na długo
Każdy z nas czasem pragnie zjeść coś bardzo szybkiego w przygotowaniu, a do tego oryginalnego w smaku. Bez dwóch zdań taką przekąską są te roladki. Zrobisz je ze swoich ulubionych składników i dzięki temu będą jeszcze lepsze. Mrugniesz okiem i będą gotowe.
Czasem jest tak, że pomimo pełnej lodówki i tak mamy ochotę na coś innego, co mamy gotowe. Wtedy przychodzą nam do głowy różnorodne przepisy, które możemy zrobić. Do tej listy warto też dopisać ten smakołyk, a są nim roladki z szynki. Robi się je błyskawicznie i nawet się nie obejrzysz, a będą przygotowane do zjedzenia.
Zobacz wideo Sombrera z głów przed roladkami z awokado i kurczakiem
Roladki z szynki to tak jak już wspomnieliśmy bardzo szybka przekąska, która może również pełnić funkcję przystawki. Do jej zrobienia wykorzystaj swoją ulubioną szynkę, lecz to nie wszystko. W środku zasmakujesz również twarogu lub serka śmietankowego, który wymieszany jest z chrzanem. Dla przełamania smaków umieść tam również ogórka kiszonego, a dla lepszego prezentowania się sałatę. Takie połączenie zawiń w rulon i postaw na stole. Jednak ostrzegamy, że mała porcja zniknie w kilka sekund.
Przepis na roladki z szynki
Składniki
- 6 plastrów ulubionej szynki,
- 100 g twarożku lub serka śmietankowego,
- 2 łyżki chrzanu,
- 2 ogórki kiszone,
- kilka listków sałaty lub rukoli,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania
- W miseczce wymieszaj twarożek lub serek śmietankowy z chrzanem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Na każdym kawałku szynki rozsmaruj warstwę kremu chrzanowego.
- Ogórki pokrój w plastry, następnie ułóż je na szynce z kremem. Na wierzchu ułóż sałatę lub rukolę.
- Tak przygotowaną wędlinę zawiń szynkę w ciasne roladki. Jeśli chcesz, możesz przebić je wykałaczkami, by się nie rozwinęły.
- Roladki możesz podać od razu, ale jeszcze lepiej smakują, gdy są schłodzone w lodówce przez około godzinę przed podaniem.