Zamówiłam ją z restauracji i była niesmaczna. Okazała się najlepsza, gdy zrobiłam ją w domu

Od czasu do czasu każdy z nas chce zjeść coś innego niż rosół, czy kotlety schabowe. Wymyślamy wtedy najróżniejsze przepisy, jednak okazuje się, że te najprostsze są najskuteczniejsze i najsmaczniejsze. Ostatnio wykonałam danie z poniższej receptury i okazało się, że jest smaczniejsze niż z niejednej restauracji.

Pizzę chyba lubi każdy i bardzo często zamawiamy ją z różnych lokali. Ja również to zrobiłam, jednak niestety się zawiodłam. Gdy tak się stało od razu pomyślałam, że przecież mogę zrobić ją samodzielnie. Połączyłam więc kilka składników, które już miałam w domu i wyszło z tego naprawdę coś pysznego. Ciasto było mięciutkie, a składniki idealnie ze sobą współgrały. Po wypieczeniu pizza była chrupiąca i zniknęła szybciej, niż się spodziewałam. 

Zobacz wideo Przepis na pyszną pizzę według Hapsa

Przepis na domową pizzę

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki pszennej,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 275 ml ciepłej wody,
  • pół łyżka soli,
  • łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki oleju.

Składniki na sos

  • 80 g koncentratu pomidorowego,
  • 4 łyżki ketchupu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki oliwy,
  • łyżeczka oregano,
  • sól i pieprz do smaku.

Składniki dodatkowe

  • 220 g startego żółtego sera,
  • 200 g ulubionej szynki,
  • 150 g pieczarek,
  • cebula,
  • czerwona papryka,
  • mała puszka kukurydzy.

Sposób przygotowania

  1. Mąkę wsypać do większej miski. Drożdże rozdrobnij do miseczki lub kubeczka i połącz je z ciepłą wodą, łyżką mąki i łyżeczką cukru. Zaczyn pozostaw na kilka minut.
  2. Do mąki dodaj sól, wlej również zaczyn drożdżowy. Zagnieść wszystko na gładkie i jednolite ciasto, pod koniec dodaj olej, ponownie zagnieć. Gdy ciasto jest gotowe, przykryj je ściereczką i pozostaw je do wyrośnięcia na około 15 minut.
  3. Teraz czas na przygotowanie sosu. Oliwę rozgrzej w rondelku i dodaj do niej posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, ketchup oraz koncentrat. Dopraw wszystko solą, pieprzem i oregano. Lekko podgrzej, co jakiś czas mieszając.
  4. Kukurydzę osącz z zalewy, pieczarki przemyj i pokrój w półplasterki. Cebulę pokrój w piórka, paprykę i szynkę w paski, ser zetrzeć na tarce.
  5. Wyrośnięte ciasto podzielić na części i każdą rozciągnij na wielkość pizzy, jaką chcesz otrzymać. Ciasto przełóż na blachę wysmarowaną oliwą, następnie posmaruj ją sosem i wyłóż ulubione dodatki.
  6. Pizzę wstaw do piekarnika ustawionego na 200°C i piecz przez 20-30 minut. Po wypieczeniu pozostaw ją do lekkiego wystudzenia, podziel na kawałki i podawaj. Smacznego!
Więcej o: