-
Haps
-
Jak przygotować
- Zamówiłam ją z restauracji i była niesmaczna. Okazała się najlepsza, gdy zrobiłam ją w domu
Zamówiłam ją z restauracji i była niesmaczna. Okazała się najlepsza, gdy zrobiłam ją w domu
Od czasu do czasu każdy z nas chce zjeść coś innego niż rosół, czy kotlety schabowe. Wymyślamy wtedy najróżniejsze przepisy, jednak okazuje się, że te najprostsze są najskuteczniejsze i najsmaczniejsze. Ostatnio wykonałam danie z poniższej receptury i okazało się, że jest smaczniejsze niż z niejednej restauracji.
Pizzę chyba lubi każdy i bardzo często zamawiamy ją z różnych lokali. Ja również to zrobiłam, jednak niestety się zawiodłam. Gdy tak się stało od razu pomyślałam, że przecież mogę zrobić ją samodzielnie. Połączyłam więc kilka składników, które już miałam w domu i wyszło z tego naprawdę coś pysznego. Ciasto było mięciutkie, a składniki idealnie ze sobą współgrały. Po wypieczeniu pizza była chrupiąca i zniknęła szybciej, niż się spodziewałam.
Zobacz wideo Przepis na pyszną pizzę według Hapsa
Przepis na domową pizzę
Składniki na ciasto
- 500 g mąki pszennej,
- 50 g świeżych drożdży,
- 275 ml ciepłej wody,
- pół łyżka soli,
- łyżeczka cukru,
- 2 łyżki oleju.
Składniki na sos
- 80 g koncentratu pomidorowego,
- 4 łyżki ketchupu,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki oliwy,
- łyżeczka oregano,
- sól i pieprz do smaku.
Składniki dodatkowe
- 220 g startego żółtego sera,
- 200 g ulubionej szynki,
- 150 g pieczarek,
- cebula,
- czerwona papryka,
- mała puszka kukurydzy.
Sposób przygotowania
- Mąkę wsypać do większej miski. Drożdże rozdrobnij do miseczki lub kubeczka i połącz je z ciepłą wodą, łyżką mąki i łyżeczką cukru. Zaczyn pozostaw na kilka minut.
- Do mąki dodaj sól, wlej również zaczyn drożdżowy. Zagnieść wszystko na gładkie i jednolite ciasto, pod koniec dodaj olej, ponownie zagnieć. Gdy ciasto jest gotowe, przykryj je ściereczką i pozostaw je do wyrośnięcia na około 15 minut.
- Teraz czas na przygotowanie sosu. Oliwę rozgrzej w rondelku i dodaj do niej posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, ketchup oraz koncentrat. Dopraw wszystko solą, pieprzem i oregano. Lekko podgrzej, co jakiś czas mieszając.
- Kukurydzę osącz z zalewy, pieczarki przemyj i pokrój w półplasterki. Cebulę pokrój w piórka, paprykę i szynkę w paski, ser zetrzeć na tarce.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na części i każdą rozciągnij na wielkość pizzy, jaką chcesz otrzymać. Ciasto przełóż na blachę wysmarowaną oliwą, następnie posmaruj ją sosem i wyłóż ulubione dodatki.
- Pizzę wstaw do piekarnika ustawionego na 200°C i piecz przez 20-30 minut. Po wypieczeniu pozostaw ją do lekkiego wystudzenia, podziel na kawałki i podawaj. Smacznego!