Wrzuciłam je do piekarnika, a później dodałam do sałatki. Sama zjadłam całą miskę

Sałatki to świetne przekąski, a także propozycje, którymi można się naprawdę najeść. Odpowiednio zrobione mogą zrobić wielkie wrażenie na rodzinie i znajomych. Poniższy przepis z pewnością wywoła niemałe emocje, a to dzięki jednemu składnikowi. To on skrada serca.

Oryginalność w kuchni jest bardzo ceniona i wiele osób uwielbia eksperymentować z potrawami. Ostatnio sama postanowiłam nieco zaszaleć i przygotowałam sałatkę, która jest inna od całej reszty. Wyróżnia się na tle innych jednym składnikiem, który przygotowany jest w piekarniku, a później wymieszany z innymi produktami. Są to młode ziemniaki, które o tej porze roku są najlepsze. Następnym razem gdy będziesz chciał przyrządzić sałatkę, sięgnij po ten przepis, a na pewno się nie zawiedziesz. 

Zobacz wideo Nowalijki nie tylko surowe. Sałatka z pieczonymi rzodkiewkami!

Przepis na sałatkę z pieczonymi ziemniakami

Składniki

  • 500 g młodych ziemniaków,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • czerwona cebula,
  • żółta papryka,
  • czerwona papryka,
  • 100 g pomidorków koktajlowych,
  • 50 g rukoli,
  • 100 g sera feta,
  • kilka świeżych liści bazylii.

Składniki na sos

  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżka soku z cytryny,
  • łyżeczka musztardy Dijon,
  • odrobinę miodu,
  • ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ziemniaki dokładnie umyj i przekrój na pół. Przełóż je do miski, dodaj oliwę z oliwek, sól i pieprz, a następnie wymieszaj, aby równomiernie pokryły się oliwą i przyprawami.
  2. Wyłóż ziemniaki na blaszce do pieczenia i piecz przez około 25-30 minut, aż będą złociste i miękkie w środku. Po upieczeniu delikatnie je rozgnieć i odstaw do ostygnięcia.
  3. W międzyczasie przygotuj warzywa. Czerwoną cebulę pokrój w cienkie półplasterki, papryki pokrój w kostkę, a pomidorki koktajlowe na połówki.
  4. W dużej misce połącz upieczone ziemniaki, pokrojoną czerwoną cebulę, papryki, pomidorki koktajlowe, rukolę i pokruszoną fetę. Dodaj również świeże liście bazylii.
  5. Teraz czas na przygotowanie sosu. W małej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, musztardę, miód, posiekany na drobno czosnek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
  6. Polej sałatkę przygotowanym sosem i delikatnie wymieszaj, aby wszystkie składniki równomiernie się nim pokryły.
  7. Sałatka z pieczonymi ziemniakami jest gotowa do podania! Możesz podać ją od razu lub schłodzić w lodówce. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.