Sałatkę z makaronem orzo robię co weekend. Tak pyszna, że to cud, jak odrobina zostanie do niedzieli

Czy to grill, czy to impreza albo kolacja ze znajomymi - na stołach królują sałatki i każdy je uwielbia. Do grilla najlepsza ziemniaczana, na święta - królowa jarzynowa, a na imprezy gyros. Jednak istnieje taki przepis na sałatkę, który idealnie sprawdzi się na każdą okazję. To właśnie sałatka z makaronem orzo - jest tak pyszna, że zawsze mam w lodówce potrzebne składniki.

Sałatka z makaronem w kształcie ziarenek ryżu nigdy mi się nie zbudzi. Jak to z sałatkami bywa, przepis jest bardzo prosty. Odkąd zaczęłam ją robić, moja rodzina i znajomi nie pytają już o gyros albo jarzynową czy brokułową. Jedyne, co musisz wiedzieć, to to, że makaron musi być al dente. Jeśli szykujesz weekendowe spotkanie ze znajomymi, na przykład podczas wspólnego oglądania meczu, zrób koniecznie tę sałatkę. Składniki dostaniesz w każdym sklepie. 

Zobacz wideo Poznaj przepis na wyśmienitą przekąskę jak z popularnej sieci fastfood

Sałatka z makaronem orzo - idealna na każdą okazję

Składniki:

  • 1 szklanka makaronu orzo,
  • 300 g szynki w całości,
  • 2 duże zielone ogórki,
  • 1 duża czerwona papryka,
  • 1 cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • pół kostki sera, użyłam emmentalera (ok. 200 g),
  • sól, pieprz, majonez, odrobina musztardy.
  • pęczek koperku.

Sposób wykonania:

  1. Makaron orzo ugotuj al dente w wodzie z solą. Następnie odcedź i pozostaw do ostygnięcia. W tym czasie zajmij się resztą składników.
  2. Paprykę pokrój w kostkę, ogórka także - nie musisz go obierać, jednak dokładnie umyj. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Pokrój w kostkę także szynkę oraz ser i wszystko przełóż do miski.
  3. Dodaj przestudzony makaron oraz ser pokrojony w kostkę i koperek. Dopraw do smaku solą i pieprzem i dodaj majonez, a także odrobinę musztardy.
  4. Sałatkę wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce na jakieś 2 godziny, żeby smaki zdążyły się połączyć. Jednak jeśli przechowujesz ją w lodówce, najlepiej szczelnie przykryj miskę - aromat czosnku może być dość intensywny i przeniknąć do innych produktów. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.