-
Haps
-
Jak przygotować
- Gdy nie chce mi się zbyt długo gotować, sięgam po ten przepis. Robię to danie w 20 minut
Gdy nie chce mi się zbyt długo gotować, sięgam po ten przepis. Robię to danie w 20 minut
Nie każdy z nas ma chęci by dania, które wychodzą spod naszych rąk były skomplikowane, a ich przygotowanie było długie. Na szczęście istnieją przepisy, które można wykonać w kilka minut i które smakują jak z najlepszych restauracji. Taka właśnie jest poniższa receptura, a gdy ją zrobisz na pewno będziesz zachwycony.
O przepisie, jakim jest makaron ze szpinakiem, na pewno wiele osób słyszało. Zrobienie takiej potrawy nie jest niczym skomplikowanym i jest to jedno z najprostszych dań, jakie można tylko zrobić. Nasza potrawa jest bardzo zbliżona do tego klasyka, jednak różni się kilkoma składnikami. Niemniej jednak nie trzeba się obawiać, że jest ona bardziej skomplikowana, ponieważ jej wykonanie jest to równie proste.
Zobacz wideo Szybki pomysł na makaron z soczystym kurczakiem po toskańsku
Do wykonania makaronu w sosie szpinakowo-serowym nie trzeba długiej listy składników. Domyślam się, że większość z nich masz już swoje lodówce lub w kuchennych szafkach. Głównym składnikiem jest oczywiście dobrej jakości makaron, szpinak, a także ser pleśniowy. To są takie główne trzy składniki, bez których nie zrobisz tego obiadu. Oprócz tego warto również mieć śmietankę trzydziestkę, czosnek i przyprawy. By całość była jeszcze smaczniejsza, przed podaniem poszedł makaron startym parmezanem.
Przepis na makaron w sosie szpinakowo-serowym
Składniki
- 300 g makaronu,
- 200 g świeżego szpinaku,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 ml śmietany 30%,
- 100 g sera pleśniowego,
- 50 g parmezanu,
- łyżka masła,
- sól i pieprz do smaku,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania
- Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedź.
- W dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i masło. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez około 1 minutę, aż zacznie pachnieć. Dodaj świeży szpinak i smaż, około 2-3 minut.
- Dodaj śmietanę do patelni i doprowadź do delikatnego wrzenia. Dodaj pokrojony w kostkę ser pleśniowy i mieszaj, aż się rozpuści i połączy ze śmietaną. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
- Ugotowany makaron dodaj do sosu i dobrze wymieszaj, aby pokrył się sosem. Dodaj starty parmezan i ponownie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez 1-2 minuty, aż makaron wchłonie część sosu. Podawaj od razu, ewentualnie posypując dodatkowym parmezanem na wierzchu.