Pewnie nie raz zastanawiałeś się, jaka przekąska będzie smaczna, pożywna, a do tego szybka w przygotowaniu. Twoje myśli pewnie leciały do najpopularniejszych propozycji, ale dalej to nie było to. Na szczęście powstał ten przepis, który będziesz powtarzać kilka razy w tygodniu. Jego smak pasuje do grzanek, bagietek czosnkowych, a także warzyw takich jak pomidorki lub wypieczona cukinia.
Zapiekany ser camembert będzie prawdziwą ucztą dla zmysłów. Odpowiednio przygotowany będzie nie tylko świetnie się prezentować, a także zachęci zapachem i smakiem. Jego przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy naciąć ser ostrym nożem, nadziać go czosnkiem i rozmarynem i włożyć do piekarnika. Po kilku minutach powstanie przekąska, której nikt nie odmówi.
Przepis na zapiekany camembert
Składniki
- 1 okrągły ser camembert (250 g),
- 2 ząbki czosnku,
- 2 gałązki świeżego rozmarynu,
- łyżka oliwy z oliwek,
- świeżo mielony pieprz,
- bagietka czosnkowa do podania.
Sposób przygotowania
- W pierwszej kolejności rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyjmij ser camembert z opakowania i umieść go w małym naczyniu żaroodpornym. Za pomocą ostrego noża natnij górną skórkę sera w krzyżyk lub siateczkę.
- Ząbki czosnku obierz i pokrój je w cienkie plasterki. Umieść plasterki czosnku i igiełki rozmarynu w nacięciach na górnej części sera. Skrop całość oliwą z oliwek i posyp świeżo mielonym pieprzem.
- Tak przygotowany camembert wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 15-20 minut, aż stanie się miękki i płynny w środku, a na zewnątrz ładnie podpieczony. Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika z chrupiącą bagietką lub grzankami.