• Link został skopiowany

Jak oczyścić kurki z piachu? Zapomnij o moczeniu w wodzie, jest lepszy sposób

Jak wyczyścić kurki? Te grzyby są pyszne, ale niesforne, jeśli chodzi o czyszczenie. Moczenie w wodzie jest może skuteczne, jednak niestety - woda jest wrogiem grzybowego smaku. Jak zatem poradzić sobie z piachem i igliwiem między blaszkami? Ten patent jest na wagę złota, a chodzi o rzecz, którą masz w kuchni na sto procent.
Jak oczyścić kurki
Agata Dondajewska

Susza trwa w Polsce, jednak grzybiarze się cieszą, bo w lasach bywa aż złoto od kurek. Inne grzyby także się pojawiają, nie brakuje koźlarzy, pojawiają się kanie i borowiki. Jednak to kurki uważane są za najsmaczniejsze i co ważne - łatwo się je przetwarza. Jednak zanim zabierzemy się za marynowanie, mrożenie lub sos, trzeba wiedzieć, jak oczyścić kurki z piachu. Niestety, kurki to grzyby, które lubią piaszczyste podłoże i rosną w towarzystwie drzew iglastych, przez co zwykle są brudne od piachu i igliwia. Wiesz, co pomoże ci szybko oczyścić kurki bez moczenia ich w wodzie? 

Zobacz wideo Tego grzyba mało osób zna. Zobacz, co można z niego zrobić

Jak oczyścić kurki z piachu? Weź trochę mąki i po problemie

Masz sporo kurek i mnóstwo pomysłów, co z nich zrobić, zacznij od najważniejszej rzeczy - od oczyszczenia grzybów. Długie moczenie w wodzie na pewno jest skuteczne, nie możemy się z tym kłócić, lecz woda wypłukuje ten wyjątkowy smak grzybów. Co zatem zrobić? Z pomocą przyjdzie mąka. Zwykła mąka pszenna. Wystarczy zasypać grzyby mąką, kilka razy potrząsnąć miską, by były dokładnie obtoczone w mące ze wszystkich stron. Później chwilka płukania pod bieżącą wodą i mamy czyściuteńkie grzyby. Potem warto je otulić ręcznikiem papierowym i już można albo marynować, albo robić pyszne potrawy.

Co zrobić z kurek? Ten sos pasuje do każdego mięsa

Składniki:

  • ok. 500 g kurek,
  • 1 niewielka cebula,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • masło,
  • ok. 200 ml śmietanki 30 proc.
  • posiekana natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku, opcjonalnie odrobina gałki muszkatołowej i kurkumy.

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od oczyszczenia grzybów. Zwróć szczególną uwagę na blaszki - tam najpewniej będzie najwięcej zanieczyszczeń. Trik  z mąką na pewno ci pomoże. Większe grzyby pokrój na mniejsze części.
  2. Cebulę pokrój w kostkę, nie musi być drobna, a czosnek posiekaj lub przepuść przez praskę albo posiekaj najdrobniej, jak się da. 
  3. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej solidną łyżkę masła. Następnie dodaj cebulę i chwile ją podsmażaj. Powinna się zeszklić, ale nie zbrązowieć.
  4. Do podsmażonej cebuli dodaj czosnek. Podsmażaj minutę i dodaj kurki. Zwiększ moc palnika i smaż całość, co jakiś czas mieszając.
  5. Z grzybów powinna odparować woda, kiedy zmiękną i zbrązowieją, zalej je śmietaną, zmniejsz ogień pod patelnią i lekko osól. Duś przez ok. 10 minut do zredukowania. Następnie dodaj posiekaną natkę, dodaj przyprawy do smaku i trzymaj wszystko na ogniu jeszcze 5 minut.
Więcej o: