Susza trwa w Polsce, jednak grzybiarze się cieszą, bo w lasach bywa aż złoto od kurek. Inne grzyby także się pojawiają, nie brakuje koźlarzy, pojawiają się kanie i borowiki. Jednak to kurki uważane są za najsmaczniejsze i co ważne - łatwo się je przetwarza. Jednak zanim zabierzemy się za marynowanie, mrożenie lub sos, trzeba wiedzieć, jak oczyścić kurki z piachu. Niestety, kurki to grzyby, które lubią piaszczyste podłoże i rosną w towarzystwie drzew iglastych, przez co zwykle są brudne od piachu i igliwia. Wiesz, co pomoże ci szybko oczyścić kurki bez moczenia ich w wodzie?
Zobacz wideo Tego grzyba mało osób zna. Zobacz, co można z niego zrobić
Jak oczyścić kurki z piachu? Weź trochę mąki i po problemie
Masz sporo kurek i mnóstwo pomysłów, co z nich zrobić, zacznij od najważniejszej rzeczy - od oczyszczenia grzybów. Długie moczenie w wodzie na pewno jest skuteczne, nie możemy się z tym kłócić, lecz woda wypłukuje ten wyjątkowy smak grzybów. Co zatem zrobić? Z pomocą przyjdzie mąka. Zwykła mąka pszenna. Wystarczy zasypać grzyby mąką, kilka razy potrząsnąć miską, by były dokładnie obtoczone w mące ze wszystkich stron. Później chwilka płukania pod bieżącą wodą i mamy czyściuteńkie grzyby. Potem warto je otulić ręcznikiem papierowym i już można albo marynować, albo robić pyszne potrawy.
Co zrobić z kurek? Ten sos pasuje do każdego mięsa
Składniki:
- ok. 500 g kurek,
- 1 niewielka cebula,
- 1-2 ząbki czosnku,
- masło,
- ok. 200 ml śmietanki 30 proc.
- posiekana natka pietruszki,
- sól i pieprz do smaku, opcjonalnie odrobina gałki muszkatołowej i kurkumy.
Sposób wykonania:
- Zacznij od oczyszczenia grzybów. Zwróć szczególną uwagę na blaszki - tam najpewniej będzie najwięcej zanieczyszczeń. Trik z mąką na pewno ci pomoże. Większe grzyby pokrój na mniejsze części.
- Cebulę pokrój w kostkę, nie musi być drobna, a czosnek posiekaj lub przepuść przez praskę albo posiekaj najdrobniej, jak się da.
- Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej solidną łyżkę masła. Następnie dodaj cebulę i chwile ją podsmażaj. Powinna się zeszklić, ale nie zbrązowieć.
- Do podsmażonej cebuli dodaj czosnek. Podsmażaj minutę i dodaj kurki. Zwiększ moc palnika i smaż całość, co jakiś czas mieszając.
- Z grzybów powinna odparować woda, kiedy zmiękną i zbrązowieją, zalej je śmietaną, zmniejsz ogień pod patelnią i lekko osól. Duś przez ok. 10 minut do zredukowania. Następnie dodaj posiekaną natkę, dodaj przyprawy do smaku i trzymaj wszystko na ogniu jeszcze 5 minut.