Sałatka teścia znika zawsze jako pierwsza. W końcu dostałam na nią przepis

W każdej rodzinie są przepisy, których strzeże się jak oka w głowie. W mojej tak właśnie jest z tą recepturą. Mój teść nigdy nie chciał powiedzieć, jak ją robi, ale w końcu się ugiął. Okazało się, że wcale nie jest taka trudna.

Czasem może się okazać, że to, co wydawało się nam trudne lub skomplikowane jest tak naprawdę proste. Tak właśnie miałam z tą sałatką. Zawsze gdy ją jadłam, miałam wrażenie, że jej skład jest skomplikowany. Jednak gdy tylko zobaczyłam przepis, zmieniłam o niej zdanie. Okazało się, że nie trzeba do niej wiele, by móc uzyskać efekt, którym każdy będzie się zachwycać.

Zobacz wideo Sałatka gyros. Przepis krok po kroku

Od kiedy pamiętam mój teść robił jedną sałatkę, która podawał na różnych uroczystościach. Nigdy nie chciał zdradzić, co do niej dodaje, a ja myślałam, że jej przepis jest skomplikowany. Jakiś czas temu podał mi recepturę, a ja oniemiałam z wrażenie. Okazało się, że aby ją zrobić, potrzebuję 6 składników i podstawowych przypraw. Główną rolę pełni tu makaron, który można wybrać według swoich upodobań. Całość dopełniona jest smakiem majonezu wymieszanego z musztardą.

Przepis na sałatkę teścia

Składniki

  • 200 g ulubionego makaronu,
  • duży brokuł,
  • 3 kiszone ogórki,
  • 4 ugotowane jajka,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki musztardy,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

  1. Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedź i ostudź.
  2. Brokuła podziel na różyczki i ugotuj na parze lub w osolonej wodzie przez około 5 minut, aż będzie miękki, ale nadal chrupiący. Ostudź.
  3. Ogórki kiszone pokrój w kostkę. Ugotowane na twardo jajka obierz i pokrój w większą kostkę.
  4. W dużej misce wymieszaj makaron, brokuły, ogórki kiszone i jajka.
  5. W osobnej miseczce połącz majonez i musztardę, dodając sól i pieprz do smaku.
  6. Dodaj sos do sałatki i delikatnie wymieszaj, aby wszystkie składniki były równomiernie pokryte. Sałatkę podawaj schłodzoną, smacznego!
Więcej o: