To przepis na twój kolejny obiad. Miękkie i lekkie mięso połącz tylko z tym sosem. Rodzina oszaleje

Codziennie staramy się, aby nasze obiady były na jak najwyższym poziomie. Wymyślamy różne połączenia smakowe, a czasem wystarczy użyć najprostszych smaków. To danie smakuje każdemu w mojej rodzinie i zawsze szybko znika.

W poszukiwaniu prostych, a jednocześnie smacznych dań, często natrafiamy na przepisy, które łączą w sobie lekkość składników z ciekawym aromatem. Szczególnie zwraca się uwagę na te potrawy, które są szybkie w przygotowaniu, a przy tym zadowalają smak całej rodziny. Kulinarne eksperymenty z lekkim mięsem i aromatycznymi dodatkami mogą przynieść nieoczekiwane, lecz wyjątkowe efekty.

Zobacz wideo Spaghetti z klopsami mięsnymi i sosem pomidorowym

Takim daniem są pulpety z indyka w sosie koperkowo-pomidorowym. To prosta i smaczna propozycja, w której delikatne mięso z indyka łączy się z wyrazistym smakiem sosu. Zrobiony jest on z lubianego przez nas koperku, a także z soczystych pomidorów. Każdy, kto spróbuje tych pulpetów, z pewnością je pokocha. Można je podawać z różnorodnymi dodatkami, takimi jak makaron, ryż czy ugotowane ziemniaki.

Przepis na pulpety z indyka w sosie koperkowo-pomidorowym

Składniki na pulpety

  • 500 g mielonego mięsa z indyka,
  • jajko,
  • mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół szklanki bułki tartej,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • sól i pieprz do smaku.

Składniki na sos

  • puszka krojonych pomidorów,
  • 250 ml bulionu,
  • mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 150 ml śmietany 18%,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

  1. W misce wymieszaj mielone mięso z indyka, jajko, drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, koperek, sól i pieprz. Z masy formuj małe pulpety.
  2. W dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż pulpety z każdej strony, aż będą dobrze zarumienione. Wyjmij pulpety z patelni i odstaw na bok.
  3. W tej samej patelni zeszklij posiekaną cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez minutę. Dodaj pokrojone pomidory i bulion, doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut.
  4. Do składników dodaj śmietanę i koperek, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Włóż pulpety z powrotem do sosu i gotuj razem przez kolejne 10 minut, aż pulpety będą w pełni ugotowane. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.