Kiedyś kupowałam je w paczkach, teraz robię sama. Okazują się hitem każdego wieczoru

Sklepowe przekąski wyróżniają się głębokim smakiem, ale również długą listą niezdrowych składników, które mają w składzie. Jeśli tak jak ja lubisz ich smak, ale nie chcesz faszerować się chemią, najlepszym rozwiązaniem jest zrobienie ich własnoręcznie. Takie przekąski nie są trudne w wykonaniu, a po ich zrobieniu będziesz zadowolony, że jesz coś zdrowszego.

Domowe chipsy to prawdziwa rewolucja w kuchni – są znacznie zdrowsze od tych kupowanych w sklepie, a ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil. To również świetna alternatywa dla osób, które nie chcą jeść przetworzonych przekąsek. Domowe chipsy, przygotowane z dostępnych dla nas składników, stanowią doskonałą odpowiedź na te potrzeby. Dzięki prostemu procesowi pieczenia lub smażenia możemy cieszyć się chrupiącymi przekąskami bez konserwantów i nadmiaru soli.

Zobacz wideo Bardzo zdrowe, dietetyczne i ekologiczne chipsy z warzyw

Jednym z największych atutów domowych chipsów jest możliwość eksperymentowania z różnorodnymi przyprawami, tworząc niepowtarzalne smaki dopasowane do naszych gustów. Od klasycznych soli i pieprzu, przez paprykę, zioła, aż po egzotyczne mieszanki – każda wersja może stać się tą ulubioną. Dzięki temu nie tylko mamy kontrolę nad tym, co jemy, ale także możemy w prosty sposób zaskoczyć rodzinę i znajomych wyjątkowymi przekąskami na każdą okazję.

Przepis na domowe chipsy z ziemniaków

Składniki

  • 4 średnie ziemniaki,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól do smaku.
  • Składniki dodatkowe, wybierane według uznania
  • papryka w proszku,
  • czosnek w proszku,
  • zioła prowansalskie,
  • pieprz czarny.

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki umyj i obierz, a następnie pokrój na bardzo cienkie plasterki, najlepiej za pomocą mandoliny, aby były równomierne. Plasterki ziemniaków opłucz w zimnej wodzie, aby pozbyć się nadmiaru skrobi, a następnie dokładnie osusz papierowym ręcznikiem.
  2. W dużej misce wymieszaj plasterki ziemniaków z oliwą z oliwek, aby równomiernie je pokryła. Rozłóż plasterki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w jednej warstwie, starając się, aby się nie nachodziły.
  3. Posyp je solą i, jeśli chcesz, dodaj ulubione przyprawy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15-20 minut, aż chipsy będą złociste i chrupiące. W połowie pieczenia obróć chipsy na drugą stronę.
  4. Po upieczeniu wyjmij je z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce, aby były jeszcze bardziej chrupiące. Podawaj samodzielnie lub z ulubionymi sosami.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.