Sałatka siódemka Wachowicz zawsze robi wrażenie. Uważam, że jest lepsza od gyros

Ewa Wachowicz to dla niektórych kulinarne guru, a wiele osób odtwarza jej każdy przepis. Jeśli ostatnio miałeś ochotę na sałatkę, to strzałem w dziesiątkę będzie wybranie tego przepisu. Jest bardzo prosty, a składniki, które są potrzebne, możesz już mieć w domu. Zrobisz ją w mig, a zniknie jeszcze szybciej.

Istnieją na świecie przepisy, które potrafią zachwycić swoją prostotą i jednocześnie niezwykłym smakiem. Jednym z takich dań jest pewna mieszanka składników, która zyskała popularność dzięki znanej polskiej prezenterce i miłośniczce gotowania, Ewie Wachowicz. Ta potrawa łączy w sobie świeże warzywa, kremowy sos i chrupiący akcent. Gdy zrobiłam tę sałatkę moi bliscy jednogłośnie uznali, że jest smaczniejsza od gyros. Wszystko za sprawą prostoty i nieskomplikowanego sposobu przygotowania.

Zobacz wideo Śledź pod szubą

Mowa tu o sałatce siódemce Ewy Wachowicz. Ta warstwowa przekąska jest prawdziwą ucztą dla podniebienia, łączącą w sobie chrupkość selera naciowego, delikatność sałaty lodowej, słodyczy groszku i majonezowego sosu, oraz aromat chrupiącego boczku. Taką sałatkę możesz z powodzeniem postawić na stole urządzając grilla, lub bardziej wystawną kolację. Nie tylko można ją przyrządzić w prosty sposób, warstwy sprawiają, że jej spożycie jest także bardzo łatwe i szybkie. Przepis ten pochodzi z oficjalnej strony Ewy Wachowicz. Pojawił się również w programie "Ewa gotuje" w odcinku nr 157.

Przepis na sałatkę siódemkę Ewy Wachowicz

Składniki

  • 4 łodygi selera naciowego,
  • opakowanie zielonego groszku,
  • główka sałaty lodowej,
  • 300 g majonezu,
  • żółty ser,
  • 3 łyżki cukru,
  • kilka plastrów chudego boczku,
  • pęczek szczypiorku.

Sposób przygotowania

  1. Sałatka siódemka to sałatka warstwowa, więc poszczególne składniki układaj po kolei.
  2. Na dnie naczynia najpierw ułóż porwane liście sałaty. Następnie pokrojony seler naciowy oraz posiekany szczypiorek.
  3. Majonez energicznie połącz z cukrem, tworząc słodki sos. Taką mieszankę i umieść na składnikach, jako kolejna warstwa.
  4. Wszystkie składniki przykryj wcześniej rozmrożonym i odsączonym groszkiem. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach i posyp nim warstwę z groszkiem. 
  5. Plastry boczku podsmaż na suchej patelni, by miały chrupiącą skórkę. Tak przygotowane mięso ułóż na wierzchu sałatki. Gotową przekąskę możesz w tym momencie podawać najbliższym, smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.