Planując przygotowanie pysznego ciasta, czy to do kawy, na spotkanie ze znajomymi, czy bez okazji, zazwyczaj mamy na myśli to tradycyjne, które w ostatnim kroku ląduje w piekarniku. Tymczasem jeśli nie masz ochoty lub czasu na długie stanie w kuchni, możesz wykorzystać pewien sprawdzony patent. Pozwoli ci cieszyć się smakiem czekoladowego specjału bez pieczenia. Wystarczy, że masz mikrofalę.
Ciasto z mikrofalówki to świetny pomysł na ekspresowy, a przy tym przepyszny deser "na ostatnią chwilę". Niezależnie od tego, czy zachce ci się czegoś słodkiego, czy wpadną niespodziewani goście, zrobisz je z kilku składników i dosłownie w moment. Czego dokładnie będziesz potrzebować?
Składniki:
PORADA! Zamiast mleka możesz użyć tyle samo słodkiej śmietanki. Sprawdzi się również dodatek ulubionych powideł, dżemu lub nawet nutelli, które dodadzą nieco wilgotności oraz smaku. Wystarczy jedna łyżka.
Przygotowanie ciasta z mikrofalówki jest wręcz dziecinnie proste. Zacznij od przesiania do kubka mąki, następnie dodaj do niej cukier, zarówno zwykły, jak i wanilinowy, proszek do pieczenia i kakao. Dokładnie wymieszaj.
Jadłe/aś ciasto z mikrofalówki? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.