• Link został skopiowany

Zapomnij o piekarniku. Chwila pracy i 4 minuty w mikrofali. Tyle wystarczy, by zrobić genialne ciasto

Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chce ci się gnać do cukierni lub robić skomplikowanego placka? Zamiast tego przygotuj obłędnie czekoladowe ciasto z mikrofalówki. Wystarczy kilka składników i chwila w kuchni. Wyjdzie palce lizać.
Ciasto z mikrofalówki
Przepis na ciasto z mikrofalówki. Fot. istockphoto.com / alpaksoy

Planując przygotowanie pysznego ciasta, czy to do kawy, na spotkanie ze znajomymi, czy bez okazji, zazwyczaj mamy na myśli to tradycyjne, które w ostatnim kroku ląduje w piekarniku. Tymczasem jeśli nie masz ochoty lub czasu na długie stanie w kuchni, możesz wykorzystać pewien sprawdzony patent. Pozwoli ci cieszyć się smakiem czekoladowego specjału bez pieczenia. Wystarczy, że masz mikrofalę. 

Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi

Co można zrobić słodkiego na szybko? Przygotuj ciasto z mikrofalówki

Ciasto z mikrofalówki to świetny pomysł na ekspresowy, a przy tym przepyszny deser "na ostatnią chwilę". Niezależnie od tego, czy zachce ci się czegoś słodkiego, czy wpadną niespodziewani goście, zrobisz je z kilku składników i dosłownie w moment. Czego dokładnie będziesz potrzebować?

Kakao
Kakao Kakao. pexels.com / Samerdaboul

Składniki:

  • 4 łyżki mleka,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 4 łyżki miękkiego masła (najlepiej roztopionego),
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 płaskie łyżki cukru,
  • jajko rozmiar M,
  • 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kubek nadający się do mikrofalówki.

PORADA! Zamiast mleka możesz użyć tyle samo słodkiej śmietanki. Sprawdzi się również dodatek ulubionych powideł, dżemu lub nawet nutelli, które dodadzą nieco wilgotności oraz smaku. Wystarczy jedna łyżka. 

Jak zrobić w mikrofali ciasto? Przepis krok po kroku

Przygotowanie ciasta z mikrofalówki jest wręcz dziecinnie proste. Zacznij od przesiania do kubka mąki, następnie dodaj do niej cukier, zarówno zwykły, jak i wanilinowy, proszek do pieczenia i kakao. Dokładnie wymieszaj.

  1. W osobnej miseczce roztrzep jajko.
  2. Dodaj do niego mleko (lub śmietankę) i masło (ewentualnie dżem). Wymieszaj.
  3. Mokre składniki przelej do suchych i ponownie bardzo dokładnie wymieszaj. Wszystko powinno się połączyć. 
  4. Kubek z masą na ciasto włóż do mikrofalówki. Urządzenie ustaw na 4 minuty i maksymalną moc. Tyle wystarczy, by wyrosło. Uważaj tylko, gdy będziesz je wyjmować, gdyż szkło będzie gorące. Wyjadaj łyżeczką. Smacznego!

Jadłe/aś ciasto z mikrofalówki? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: