-
Haps
-
Jak przygotować
- Ciasto na pizzę w kilka minut? To możliwe, ten przepis uszczęśliwia. Sprawdziłam go na sobie
Ciasto na pizzę w kilka minut? To możliwe, ten przepis uszczęśliwia. Sprawdziłam go na sobie
Jak zrobić ciasto na pizzę, żeby nie urobić się po łokcie, nie czekać w nieskończoność, aż łaskawie wyrośnie i nie denerwować się, jeśli wyjdzie za suche lub rozpaćkane? Mamy na to sposób, a dokładniej przepis. Przepis naprawdę niezawodny, wystarczy kilka chwil i już masz pyszną pizzę. Będzie smakowała tak, że bliscy się zdziwią, że to nie pizza z pizzerii.
Ciasto na pizzę możesz zrobić w kilka minut i bez obaw, że będzie niesmaczne, twarde lub gumowate. Nic z tych rzeczy. Przepis, który dziś wam przedstawimy, wypróbowałam na sobie i własnej rodzinie. Wszyscy byli zachwyceni i domagają się takiej pizzy przynajmniej dwa razy w tygodniu. Jaki jest sekret? Otóż nie ma żadnego. To banalna w wykonaniu rzecz, wystarczy wymieszać składniki, zagnieść ciasto i upiec z ulubionymi dodatkami. Żeby wszystko w życiu było takie proste jak ten przepis...
Zobacz wideo Zobacz przepis na pizzę z tortilli
Ciasto na pizzę - przepis, z którym praktycznie nie ma roboty
Składniki:
- 30 g świeżych drożdży,
- 1,5 szklanki mąki niskiego typu przemiału, polecam użyć włoskiej typu 00,
- ok. 3/4 szklanki letniego mleka,
- 2 łyżki oliwy,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka cukru,
- opcjonalnie szczypta suszonego oregano.
Ciasto na pizzę bez czekania - sposób wykonania:
- Do miski przesiej mąkę. Dodaj cukier, sól i oregano. Wymieszaj dokładnie, by składniki się połączyły.
- Do rondelka z ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem wkrusz drożdże i porządnie wymieszaj, by się rozpuściły.
- Zawartość rondelka przelej do miski z mąką i zacznij wyrabiać ciasto, dodając po odrobinie oliwy.
- Kiedy ciasto jest już gładkie i elastyczne, przełóż je na blat lekko oprószony mąką i rozwałkuj na dość cienki placek. Brzegi pozostaw nieco grubsze.
- Na placku rozsmaruj sos pomidorowy i połóż ulubione dodatki. Ja stawiam na szynkę, porwane kawałki mozzarelli i listki świeżej bazylii.
- Pizzę włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni. Piecz przez 7-10 minut, ale i tak obserwuj. Gdy brzegi się zarumienią, to znak, że pizza jest gotowa i już można zajadać.