Ciasto na pizzę w kilka minut? To możliwe, ten przepis uszczęśliwia. Sprawdziłam go na sobie

Jak zrobić ciasto na pizzę, żeby nie urobić się po łokcie, nie czekać w nieskończoność, aż łaskawie wyrośnie i nie denerwować się, jeśli wyjdzie za suche lub rozpaćkane? Mamy na to sposób, a dokładniej przepis. Przepis naprawdę niezawodny, wystarczy kilka chwil i już masz pyszną pizzę. Będzie smakowała tak, że bliscy się zdziwią, że to nie pizza z pizzerii.

Ciasto na pizzę możesz zrobić w kilka minut i bez obaw, że będzie niesmaczne, twarde lub gumowate. Nic z tych rzeczy. Przepis, który dziś wam przedstawimy, wypróbowałam na sobie i własnej rodzinie. Wszyscy byli zachwyceni i domagają się takiej pizzy przynajmniej dwa razy w tygodniu. Jaki jest sekret? Otóż nie ma żadnego. To banalna w wykonaniu rzecz, wystarczy wymieszać składniki, zagnieść ciasto i upiec z ulubionymi dodatkami. Żeby wszystko w życiu było takie proste jak ten przepis...

Zobacz wideo Zobacz przepis na pizzę z tortilli

Ciasto na pizzę - przepis, z którym praktycznie nie ma roboty

Składniki:

  • 30 g świeżych drożdży,
  • 1,5 szklanki mąki niskiego typu przemiału, polecam użyć włoskiej typu 00,
  • ok. 3/4 szklanki letniego mleka,
  • 2 łyżki oliwy,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka cukru,
  • opcjonalnie szczypta suszonego oregano.

Ciasto na pizzę bez czekania - sposób wykonania:

  1. Do miski przesiej mąkę. Dodaj cukier, sól i oregano. Wymieszaj dokładnie, by składniki się połączyły. 
  2. Do rondelka z ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem wkrusz drożdże i porządnie wymieszaj, by się rozpuściły.
  3. Zawartość rondelka przelej do miski z mąką i zacznij wyrabiać ciasto, dodając po odrobinie oliwy.
  4. Kiedy ciasto jest już gładkie i elastyczne, przełóż je na blat lekko oprószony mąką i rozwałkuj na dość cienki placek. Brzegi pozostaw nieco grubsze.
  5. Na placku rozsmaruj sos pomidorowy i połóż ulubione dodatki. Ja stawiam na szynkę, porwane kawałki mozzarelli i listki świeżej bazylii.
  6. Pizzę włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni. Piecz przez 7-10 minut, ale i tak obserwuj. Gdy brzegi się zarumienią, to znak, że pizza jest gotowa i już można zajadać. 
Więcej o: