Sałatka Cezar skradła serca ludzi na całym świecie i chociaż oryginalnie pochodzi z USA, możemy znaleźć ją w menu większości restauracji. To prostota w najlepszej postaci - liście sałaty rzymskiej z kawałkami grillowanego kurczaka, grzankami i parmezanem pokrywa intensywny sos z mnóstwem umami. Kurczak powinien być soczysty i jeśli masz elektryczny grill lub patelnię grillową, to już połowa sukcesu.
Drugą połową sukcesu będzie sos. Kremowy sos z anchois, żółtkami, sokiem z cytryny, musztardą i ciemnym sosem Worcestershire to coś niebywałego i prawdziwa petarda smaku. Wiesz, co to anchois? To maleńkie, marynowane fileciki z ryb, a dokładniej z sardeli. Są delikatne, lecz dość słone w smaku i dodają sałatce niebywałego charakteru. Jeśli zastanawiasz się, co podać na imprezę, na święta lub co zabrać do pracy do lunch boxa, postaw na klasyczną sałatkę Cezar. Każdy będzie chciał przepis.
Zobacz wideo David Gaboriaud zrobił wyśmienity tabbouleh. Główny składnik zaskoczy każdego
Sałatka Cezar. Klasyczny przepis pełen smaku umami z soczystym kurczakiem
Składniki:
- 1 duży filet z piersi kurczaka,
- 2 główki sałaty rzymskiej,
- 3 kromki dobrej jakości chleba, najlepiej na zakwasie,
- ok. 100 g parmezanu,
- 6 małych filetów anchois,
- 3 żółtka,
- 1 ząbek czosnku,
- łyżka musztardy, najlepiej Dijon,
- łyżeczka sosu Worcestershire,
- ok. 150 ml oliwy lub oleju,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- sól, pieprz.
Klasyczna sałatka Cezar - sposób wykonania:
- Filet z kurczaka oczyść i usuń ewentualne błonki. Następnie lekko natrzyj go solą i pieprzem, i zgrilluj na ruszcie lub grillowej patelni. Kiedy się zgrilluje, odłóż mięso, by odpoczęło.
- W tym czasie przygotuj resztę. Zacznij od grzanek. Chleb porwij w dłoniach lub pokrój na kawałki i połóż na patelnię lekko natłuszczoną oliwą (najlepiej zamoczyć w oliwie kawałek ręcznika papierowego i rozsmarować nim tłuszcz). Połóż na patelni grzanki i smaż je, aż będą złote i chrupiące.
- Zajmij się sosem. Przygotuj ręczny blender, najlepiej z wysokim naczyniem. Fileciki anchois posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Do naczynia wlej żółtka, dodaj musztardę, olej, anchois, czosnek i przyprawy. Dodaj także 2 łyżki parmezanu startego na małych oczkach.
- Na dno naczynia włóż blender i miksuj całość, nie odrywając go od dna. Kiedy sos zacznie robić się gęsty, poruszaj wolno blenderem w górę i w dół, aż składniki się połączą.
- Liście sałaty oderwij i w razie potrzeby opłucz i osusz. Następnie połóż je na półmiskach, dodaj grillowanego kurczaka pokrojonego na kawałki, oprósz resztą parmezanu startego na tarce o grubszych oczkach i polej sosem.
Wskazówka: Jeśli do sałatek używasz grillowanego kurczaka lub indyka, pamiętaj, żeby mięso zawsze grillować w całości. Jeśli zgrillujesz już pokrojone kawałki, cenne soki wypłyną z mięsa i przez to stanie się suche i pozbawione smaku. Pamiętaj także, żeby po zgrillowaniu zostawić mięso na kilka minut i dopiero później pokroić, by gotujące się w mięsie soki "uspokoiły się" i pozostały zamknięte w środku, dopóki temperatura się nie obniży. Ta zasada dotyczy także grillowanych burgerów i steków.