• Link został skopiowany

Te roladki z cukinii znikają z prędkością światła. Najlepsza przekąska na grilla i piknik

Odkąd poznałam ten przepis, żadne spotkania z rodziną i przyjaciółmi nie mogą się bez nich obyć. Kiedy zapraszam znajomych na grilla lub piknik, każdy pyta o roladki z cukinii, a ja muszę robić ich więcej i więcej. Są pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu, ale z cukinią trzeba zrobić jeden myk.
Roladki z cukinii z grilla z serem
Fot. Azurita/iStock

Na te roladki z cukinii rzucają się wszyscy, zanim na grillu dojdzie kiełbaska, a na imieninach podam pierwsze danie. Są pyszne i znikają błyskawicznie bez względu na to, czy podam je na ciepło, czy na zimno. Robi się je bardzo prosto, ale nad cukinią trzeba się nieco pochylić. Pierwszą i najtrudniejszą rzeczą jest pokrojenie cukinii w cienkie, podłużne plastry. Możesz próbować nożem, ale sprawdzi się także sprawna obieraczka do warzyw lub mandolinka. Następnie należy je delikatnie osolić i przez chwilę zgrillować na ruszcie lub grillowej patelni. Potem już tylko dodatki i można się zajadać.

Zobacz wideo Parmezanowe pieczone frytki

Zawijaski z cukinii z serkiem i łososiem. Idealna przekąska na każdą okazję

Składniki:

  • 2 młode cukinie (ważne, żeby nie miały twardych pestek),
  • 400 g serka śmietankowego o smaku chrzanowym,
  • 200 g łososia wędzonego na zimno (jeśli planujesz podać roladki na ciepło, użyj wędzonego na gorąco),
  • pół pęczka koperku,
  • sól, pieprz, oliwa, 
  • świeży szczypiorek. 

Roladki z cukinii z serkiem i łososiem - sposób wykonania: 

  1. Cukinię dokładnie umyj i odetnij końcówki. Następnie ostrym nożem pokrój ją wzdłuż w paski o grubości ok. 2-3 mm. Możesz pomóc sobie obieraczką do warzyw. Włóż plastry cukinii do miski, dodaj odrobinę oliwy oraz sól. Wymieszaj i odstaw na kilkanaście minut.
  2. Rozgrzej rusz na grillu lub patelnię grillową i połóż na niej plastry cukinii. Grilluj na dość mocnym ogniu przez ok. 1-2 minuty z obu stron. Ważne, żeby cukinia nie była zbyt miękka. Następnie odstaw, by plastry przestygły.
  3. Do miski włóż serek o smaku chrzanowym, dodaj do niego świeżo zmielony pieprz oraz posiekany koperek. Wymieszaj. Wędzonego łososia pokrój w paski.
  4. Plastry cukinii dokładnie posmaruj serkiem wymieszanym z koperkiem i dodaj po kawałku wędzonego łososia. Następnie szczelnie zwiń w roladki i zwiąż łodygą szczypiorku lub zepnij wykałaczką. Podawaj na zimno lub chwilę zapiecz w piekarniku - wówczas warto skropić je oliwą i lekko oprószyć startym parmezanem.
Więcej o: