Kremowy makaron z krewetkami w cytrynowym sosie. Tak pyszny, że wyliżesz talerz
Link został skopiowany
Kremowy makaron z krewetkami w cytrynowym sosie. Tak pyszny, że wyliżesz talerz
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Wszyscy uwielbiamy dania z makaronem i jeśli mamy dylemat, co podać na obiad, jakiś makaron zawsze jest dobrym pomysłem. Jednak nasz dzisiejszy makaron nie jest "jakiś", a jest po prostu fenomenalny. W rolach głównych krewetki i cytrynowy sos, za który można skoczyć w ogień i to bez namysłu.
Elena Shashkina /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Zastanawiasz się co podać na obiad w piątek, lub jak zaskoczyć swoją drugą połówkę pyszną kolacją przy świecach? Ten przepis jest najlepszy i jak to bywa z większością dań z makaronem - bardzo łatwy. Dziś przed wami trochę południowego smaku. Będą pyszne, mięsiste krewetki, aromatyczna cytryna i odrobina ostrej papryczki, która będzie wisienką na torcie. Gwarantuję, że zakochasz się w tej aromatycznej, lecz delikatnej emulsji, która otuli każdy kawałeczek makaronu, a jeśli go trochę zostanie, będziesz się powstrzymywać przed wylizaniem talerza.
REKLAMA
Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca
Makaron z krewetkami w sosie cytrynowym. Lepszy niż w restauracji
Składniki:
300 g ulubionego makaronu, polecam spaghetti lub tagliatelle,
450 g rozmrożonych i oczyszczonych krewetek,
1 duża cytryna,
ok. 150 ml lekkiego bulionu, najlepiej warzywnego albo rybnego,
2-3 większe ząbki czosnku,
ok. 120 ml słodkiej śmietanki,
pół małej papryczki chili,
masło i oliwa,
sól, świeżo mielony pieprz,
posiekana natka pietruszki do dekoracji.
Makaron z krewetkami w sosie cytrynowym - sposób wykonania:
Oczyszczone krewetki przełóż do miski. Dodaj 2 łyżki oliwy, sól, pieprz i bardzo drobno posiekaną papryczkę chili. Wymieszaj i odstaw na pół godziny, by krewetki się zamarynowały. W tym czasie ugotuj al dente makaron i zachowaj pół szklanki wody, w której się gotował.
Na patelni rozgrzej łyżkę masła i dodaj krewetki. Podsmażaj na dość dużej mocy palnika, aż zmienią kolor. Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i wymieszaj. Podsmażone krewetki zdejmij na talerz.
Na patelnię dodaj jeszcze trochę masła i wlej bulion. Wymieszaj szpatułką, by ewentualnie oderwać od dna to, co przywarło. Następnie wlej śmietankę i chwilę całość redukuj.
Kiedy sos lekko się zredukuje, dołóż makaron, sok wyciśnięty z dużej cytryny i otartą skórkę. Pamiętaj, by ścierać tylko żółtą skórkę, biała nie powinna dostać się do dania. Wymieszaj i dołóż podsmażone krewetki.
Zmniejsz moc palnika i duś przez około 7 minut, aż makaron wchłonie sos i dokładnie się nim oblepi. Podawaj z dodatkiem świeżo mielonego pieprzu i posiekanej natki. Opcjonalnie możesz dodać trochę startego parmezanu, bo dlaczego nie?