• Link został skopiowany

Kremowy makaron z krewetkami w cytrynowym sosie. Tak pyszny, że wyliżesz talerz

Wszyscy uwielbiamy dania z makaronem i jeśli mamy dylemat, co podać na obiad, jakiś makaron zawsze jest dobrym pomysłem. Jednak nasz dzisiejszy makaron nie jest "jakiś", a jest po prostu fenomenalny. W rolach głównych krewetki i cytrynowy sos, za który można skoczyć w ogień i to bez namysłu.
Makaron z krewetkami w sosie cytrynowym
Elena Shashkina /Shutterstock

Zastanawiasz się co podać na obiad w piątek, lub jak zaskoczyć swoją drugą połówkę pyszną kolacją przy świecach? Ten przepis jest najlepszy i jak to bywa z większością dań z makaronem - bardzo łatwy. Dziś przed wami trochę południowego smaku. Będą pyszne, mięsiste krewetki, aromatyczna cytryna i odrobina ostrej papryczki, która będzie wisienką na torcie. Gwarantuję, że zakochasz się w tej aromatycznej, lecz delikatnej emulsji, która otuli każdy kawałeczek makaronu, a jeśli go trochę zostanie, będziesz się powstrzymywać przed wylizaniem talerza. 

Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca

Makaron z krewetkami w sosie cytrynowym. Lepszy niż w restauracji

Składniki:

  • 300 g ulubionego makaronu, polecam spaghetti lub tagliatelle, 
  • 450 g rozmrożonych i oczyszczonych krewetek, 
  • 1 duża cytryna, 
  • ok. 150 ml lekkiego bulionu, najlepiej warzywnego albo rybnego, 
  • 2-3 większe ząbki czosnku, 
  • ok. 120 ml słodkiej śmietanki, 
  • pół małej papryczki chili, 
  • masło i oliwa, 
  • sól, świeżo mielony pieprz, 
  • posiekana natka pietruszki do dekoracji. 

Makaron z krewetkami w sosie cytrynowym - sposób wykonania:

  1. Oczyszczone krewetki przełóż do miski. Dodaj 2 łyżki oliwy, sól, pieprz i bardzo drobno posiekaną papryczkę chili. Wymieszaj i odstaw na pół godziny, by krewetki się zamarynowały. W tym czasie ugotuj al dente makaron i zachowaj pół szklanki wody, w której się gotował. 
  2. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i dodaj krewetki. Podsmażaj na dość dużej mocy palnika, aż zmienią kolor. Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i wymieszaj. Podsmażone krewetki zdejmij na talerz. 
  3. Na patelnię dodaj jeszcze trochę masła i wlej bulion. Wymieszaj szpatułką, by ewentualnie oderwać od dna to, co przywarło. Następnie wlej śmietankę i chwilę całość redukuj. 
  4. Kiedy sos lekko się zredukuje, dołóż makaron, sok wyciśnięty z dużej cytryny i otartą skórkę. Pamiętaj, by ścierać tylko żółtą skórkę, biała nie powinna dostać się do dania. Wymieszaj i dołóż podsmażone krewetki. 
  5. Zmniejsz moc palnika i duś przez około 7 minut, aż makaron wchłonie sos i dokładnie się nim oblepi. Podawaj z dodatkiem świeżo mielonego pieprzu i posiekanej natki. Opcjonalnie możesz dodać trochę startego parmezanu, bo dlaczego nie?
Więcej o: