Kremowa, aksamitna i gotowa w kwadrans. Ta zupa może rządzić kuchnią
Link został skopiowany
Kremowa, aksamitna i gotowa w kwadrans. Ta zupa może rządzić kuchnią
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Smakuje świetnie, syci na długo i smakuje wybornie. Tak brzmi opis doskonałego obiadu i właśnie doskonała jest nasza dzisiejsza zupa. Nie musisz znowu jeść makaronu z cebulą i kiełbasą, ani jajka sadzonego z ziemniakami - mamy przepis tak pyszny, że nikt nie uwierzy, że nie jest od dobrego szefa kuchni. Weź groszek, bulion i trochę sera.
Dina Photo Stories /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Lubisz szybkie przepisy i nie lubisz tracić czasu "nad garami"? Albo może szukasz przepisu, który wprowadzi element niespodzianki podczas kolejnego rodzinnego spotkania? Mamy dokładnie taki przepis, a co jest jego najmocniejszą stroną? Wykonanie zajmuje mniej więcej kwadrans, a smakuje jak spod ręki szefa kuchni. Jak zrobić zupę krem z groszku? Przyda ci się dobry bulion lub rosół "z wczoraj" i ser. Ja polecam ser w typie greckiej fety, ale możesz dodać także trochę serka topionego lub dowolnego pleśniowego.
REKLAMA
Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa
Szybka i pyszna zupa krem z groszku
Składniki:
1 litr warzywnego bulionu lub czystego rosołu,
500 g mrożonego groszku,
1 mały por,
2 ząbki czosnku,
70 g sera feta,
150 ml śmietanki 30 proc.,
posiekany szczypiorek,
sól i pieprz do smaku,
masło,
grzanki do podania.
Zupa krem z groszku z fetą - sposób wykonania:
Na dużym ogniu zagrzej bulion lub rosół. W innym garnku rozgrzej łyżkę masła i dodaj posiekaną białą część pora. Kiedy się zeszkli, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
Całość chwilę podsmażaj, następnie wlej gorący bulion, dodaj groszek i pokrojoną na kawałki fetę. Kiedy groszek się ugotuje na miękko, zmiksuj zupę blenderem na gładki krem.
Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dodaj śmietankę. Zupę krem z groszku podawaj z posiekanym szczypiorkiem oraz grzankami. Świetnie sprawdzą się także chipsy z boczku lub dojrzewającej wędliny.
Czy do zupy krem z groszku nada się jakiś inny ser? Owszem, i to nie jeden. Moim zdaniem do zupy krem z groszku (lecz także brokułowej, szpinakowej i kalafiorowej) idealnie sprawdzi się także camembert i brie. Pasuje także gorgonzola i ser lazur, czyli ogólnie rzecz ujmując wszystkie wyraziste, kremowe sery. Tę zupę możesz podać także z twardym startym serem, ale wcześniej zupę polecam zabielić.