• Link został skopiowany

Kremowa, aksamitna i gotowa w kwadrans. Ta zupa może rządzić kuchnią

Smakuje świetnie, syci na długo i smakuje wybornie. Tak brzmi opis doskonałego obiadu i właśnie doskonała jest nasza dzisiejsza zupa. Nie musisz znowu jeść makaronu z cebulą i kiełbasą, ani jajka sadzonego z ziemniakami - mamy przepis tak pyszny, że nikt nie uwierzy, że nie jest od dobrego szefa kuchni. Weź groszek, bulion i trochę sera.
Zupa krem z zielonego groszku
Dina Photo Stories /Shutterstock

Lubisz szybkie przepisy i nie lubisz tracić czasu "nad garami"? Albo może szukasz przepisu, który wprowadzi element niespodzianki podczas kolejnego rodzinnego spotkania? Mamy dokładnie taki przepis, a co jest jego najmocniejszą stroną? Wykonanie zajmuje mniej więcej kwadrans, a smakuje jak spod ręki szefa kuchni. Jak zrobić zupę krem z groszku? Przyda ci się dobry bulion lub rosół "z wczoraj" i ser. Ja polecam ser w typie greckiej fety, ale możesz dodać także trochę serka topionego lub dowolnego pleśniowego. 

Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa

Szybka i pyszna zupa krem z groszku

Składniki:

  • 1 litr warzywnego bulionu lub czystego rosołu,
  • 500 g mrożonego groszku,
  • 1 mały por,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 70 g sera feta,
  • 150 ml śmietanki 30 proc.,
  • posiekany szczypiorek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • masło,
  • grzanki do podania. 

Zupa krem z groszku z fetą - sposób wykonania:

  1. Na dużym ogniu zagrzej bulion lub rosół. W innym garnku rozgrzej łyżkę masła i dodaj posiekaną białą część pora. Kiedy się zeszkli, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
  2. Całość chwilę podsmażaj, następnie wlej gorący bulion, dodaj groszek i pokrojoną na kawałki fetę. Kiedy groszek się ugotuje na miękko, zmiksuj zupę blenderem na gładki krem.
  3. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dodaj śmietankę. Zupę krem z groszku podawaj z posiekanym szczypiorkiem oraz grzankami. Świetnie sprawdzą się także chipsy z boczku lub dojrzewającej wędliny. 

Czy do zupy krem z groszku nada się jakiś inny ser? Owszem, i to nie jeden. Moim zdaniem do zupy krem z groszku (lecz także brokułowej, szpinakowej i kalafiorowej) idealnie sprawdzi się także camembert i brie. Pasuje także gorgonzola i ser lazur, czyli ogólnie rzecz ujmując wszystkie wyraziste, kremowe sery. Tę zupę możesz podać także z twardym startym serem, ale wcześniej zupę polecam zabielić. 

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: