Batony energetyczne to przekąski często wybierane przez osoby aktywne. To łatwy i szybki sposób na dodanie siły i energii, szczególnie pomiędzy treningami. Świadomość Polaków w zakresie zbilansowanej diety i aktywnego trybu życia jest coraz większa. Dlatego też zespół naukowców z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie postanowił opracować taką przekąskę, która lepiej odpowie na potrzeby sportowców i osób aktywnych fizycznie, niż produkty, które możemy znaleźć w sklepach.
Wnikliwe analizy i badania prowadzone pod kierownictwem dr inż. Joanny Tkaczewskiej pozwoliły naukowcom stworzyć batonik energetyczny z dodatkiem mięsa karpia. Dlaczego akurat ta ryba stała się składnikiem przekąski?
Z uwagi na fakt, że mięso karpia jest doskonałym źródłem kwasów omega-3, wapnia, aminokwasów rozgałęzionych i antyoksydacyjnych bioaktywnych peptydów stało się jasne, że to może być element wsparcia dla ludzi aktywnych
– wyjaśniła dr inż. Tkaczewska, przytoczona przez Portal Spożywczy.
Poza mięsem karpia w składzie przekąski znajdują się także daktyle, orzechy, nasiona, oraz hydrolizat białkowy, również pochodzący z karpia. Zapewnia nie tylko wysoką wartość odżywczą, lecz także naturalne składniki. Dzięki temu będą mogli go jeść wszyscy, bez ograniczeń wiekowych.
Zobaczcie nasz przepis na domowe fit przekąski. Dodadzą energii, a dodatkowo są przepyszne.
Skład batonika ma doskonale odpowiadać potrzebom sportowców. Obecnie prowadzone są badania kliniczne przy udziale ludzi wyczynowo uprawiających sport. Jeśli wyniki będą pozytywne, batonik z karpiem ma szansę stać się przekąską reprezentantów Polski na następnych Igrzyskach Olimpijskich.
Zobacz również: