Otwierasz paczkę czipsów, a tam powietrze. Producenci oszukują konsumentów? Jest zgoła przeciwnie

Chyba każdy, kto kiedykolwiek otwierał paczkę czipsów, z pewnością zauważył, że w środku jest niewspółmiernie mało produktu do wielkości opakowania. Pierwsze, co przychodzi na myśl? Tak producenci nas oszukują. Jednak prawda jest zupełnie inna.

Więcej ciekawostek znajdziecie na Gazeta.pl.

Powietrze w paczce czipsów - oszustwo producentów?

Jesteśmy w sklepie, mamy ochotę na czipsy, wybieramy dużą paczkę. W domu ją otwieramy i ku naszemu niezadowoleniu okazuje się, że połowa to powietrze. Znacie to? Od razu przychodzi do głowy, że to oszustwo - sposób producentów na większy zarobek. Okazuje się jednak, że nie do końca tak jest. Mało tego, producenci w ten sposób robią ukłon w stronę konsumentów. Ale jak to?

Zobacz wideo Bardzo zdrowe, dietetyczne i ekologiczne chipsy z warzyw

Dlaczego w paczkach czipsów jest tak dużo powietrza?

Wyjaśnienia są dwa. Po pierwsze, czipsy są kruche, dlatego bardzo łatwo je uszkodzić, szczególnie podczas transportu czy przekładania na sklepowe półki - a i nam nie raz zdarza się upuścić opakowanie. O ile nie robimy z czipsów panierki, raczej nie chcemy ich w wersji pokruszonej. Powietrze w paczkach czipsów ma za zadanie zabezpieczać je właśnie przed uszkodzeniem. Oczywiście nie gwarantuje, że chrupki będą w idealnym stanie, ale z pewnością będą wyglądać lepiej, niż gdyby tego powietrza nie było.

Drugi powód może być mniej znany. To, co znajduje się w środku paczki poza czipsami, to nie tyle powietrze, co, w dużej mierze, jeden jego składnik - azot. Wpływa on na przedłużenie świeżości i walorów smakowych chrupek. Z pewnością zauważyliście, że jakiś czas po otwarciu czipsy zaczynają tracić chrupkość i smak. Właśnie przed tym chroni je azot wewnątrz paczki.

Ciemna końcówka bananaCiemna końcówka banana jest trująca? Nie. Ale czy można ją jeść?

Zatem jeśli następnym razem zdenerwuje was fakt, że "płacicie za powietrze", pomyślcie, że to tak naprawdę ukłon producenta w waszą stronę. W końcu nikt nie chce jeść połamanych i już niezbyt chrupiących czipsów.

A może skusicie się na przygotowanie czipsów samodzielnie? Sprawdźcie, jak się za to zabrać - na kilka sposobów:

Klasyczne chipsy z ziemniakówLubisz chipsy? Nie kupuj ich - zrób samodzielnie. Mamy kilka przepisów

Więcej o: