Więcej ciekawostek z kulinarnego świata znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Finał MasterChef 2021
Program MasterChef w tym roku obchodził swój jubileusz - już od dziesięciu lat z przyjemnością śledzimy kulinarne zmagania uczestników pod okiem lubianego jury, w skład którego wchodzą Michel Moran, Magda Gessler i Anna Starmach. W tym roku do finału przeszli Maciek, Mariusz, Renia i Ewa. Najlepszy okazał się Maciek, który w ostatecznym starciu zmierzył się z Mariuszem. Jako dania finałowe, Maciek przygotował zupę grzybową, która zachwyciła jurorów, pierś z kaczki, a na deser gruszkę pod kakaową kruszonką. Poniżej prezentujemy przepisy z ostatniego odcinka programu MasterChef, które przygotował zwycięzca - Maciej Regulski.
MasterChef: przepisy z ostatniego odcinka
Przystawka - zdekonstruowana zupa grzybowa
Składniki:
- suszone grzyby - borowiki i shiitake
- kurki
- świeże leśne grzyby
- grzyby shimeji
- mąka
- jajka
- świeży tymianek
- białe wytrawne wino
- sos sojowy
- ocet winny
- ziele angielskie i liść laurowy
- śmietana crème fraîche
- marynowane grzyby
- pasta japońska miso
Zupa grzybowa - sposób przygotowania:
- Najpierw należy przygotować makaron. W misce łączymy ze sobą 100 g mąki, jedno jajko, łyżkę oliwy i odrobinę soli. Ugniatamy ciasto i na 10 minut odstawiamy do lodówki. Następnie cienko wałkujemy i wycinamy okręgi. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku przez około 2-3 minuty.
- Następnie przygotowujemy wywar. Do garnka wlewamy około 150 ml wody, dodajemy garść grzybów suszonych i gotujemy około 5 minut. Gdy grzyby zawrzą, dolewamy 100 ml wina oraz dodajemy przyprawy - liść laurowy, kilka kulek ziela, kilka gałązek tymianku, łyżkę sosu sojowego oraz 3 łyżki octu winnego. Wywar gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie odcedzamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Świeże grzyby oczyszczamy i smażymy na maśle do zarumienienia. Do zrumienionych grzybów dodajemy 50 ml wina i kilka gałązek tymianku. Smażymy całość do odparowania alkoholu i doprawiamy odrobiną soli.
- Kolejnym krokiem jest przygotowanie śmietany miso. Na patelnię wlewamy około 100 ml wina, dodajemy 2 łyżki pasty miso i ubijamy, aż pasta się rozpuści. Rozpuszczoną pastę miso przekładamy do naczynia ze śmietaną crème fraîche i mieszamy.
- Zupę podajemy, zaczynając od warstwy makaronu. Na makaron kładziemy smażone grzyby, na grzyby śmietanę miso i na wierzch kolejną warstwę makaronu. Polewamy całość wywarem z suszonych grzybów i przystrajamy talerz kawałkami marynowanych grzybów.
Danie główne - pierś z kaczki z puree z czerwonej kapusty, chipsem z kaszy gryczanej i sosem z czerwonego wina:
Składniki:
- pierś z kaczki
- czerwona kapusta
- czerwone wino
- śmietana 30 proc
- mleko
- cebula szalotka
- czosnek
- kilka goździków
- kilka lasek cynamonu
- kilka ziaren anyżu
- 1 ziemniak
- skrobie ziemniaczana
- sos sojowy i ostrygowy
- kasza gryczana
- sól i pieprz
Sposób wykonania:
- Finałowe danie główne zaczynamy od przygotowania sosu na bazie wina. Do garnka wlewamy 300 ml wina i dodajemy łyżkę sosu sojowego, łyżkę sosu ostrygowego, laskę cynamonu, łyżeczkę nasion anyżu, łyżkę cukru oraz cebule szalotkę pokrojona w piórka. Całość redukujemy w około 80 procentach, zdejmujemy z ognia i dodajemy 2 łyżki masła. Mieszamy całość, aż składniki się połączą.
- Następnym krokiem jest przygotowanie puree. 1/8 główki czerwonej kapusty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy startą kapustę i posiekaną szalotkę. Gdy kapusta zmięknie, dolewamy około 100 ml wina, następnie redukujemy je. Do kapusty dodajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka i dolewamy 150 ml śmietany. Gotujemy całość przez pół godziny, w razie potrzeby dolewamy mleko. Po upływie tego czasu przekładamy kapustę do blendera, dodajemy 2 goździki i blendujemy na gładką masę. Na koniec przecieramy masę przez sito i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Pierś z kaczki kładziemy na zimnej patelni, skórą w dół (skórę wcześniej nacinamy) i smażymy, aż uzyskamy odpowiedni dla nas stopień wysmażenia. Kaczkę smażymy około 10 minut, cały czas obracając i polewając ją wytopionym tłuszczem. Po usmażeniu zostawiamy mięso, by odpoczęło.
- Następnie przygotowujemy chips z kaszy gryczanej. W tym celu kaszę gryczaną gotujemy nieco dłużej niż zwykle - musi się lekko rozgotować. Po ugotowaniu odcedzamy kaszę, dodajemy 2 łyżki skrobi ziemniaczanej i odrobinę wody i całość zagniatamy do uzyskania konsystencji twardego ciasta. Następnie wałkujemy je na grubość około 2 mm, wykrawamy z ciasta nieregularne kształty i smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu wytopionym z kaczki. Kiedy chipsy będą chrupkie, odkładamy na ręcznik papierowy, by odciekły z nadmiary tłuszczu.
- Na talerzu układamy najpierw puree, na puree kładziemy pierś z kaczki, a obok chips z kaszy gryczanej. Talerz polewamy sosem.
Deser - gruszka gotowana w winie i wiśniówce z czekoladową kruszonką i kremem pomarańczowym:
Składniki:
- gruszki
- pomarańcze
- czerwone wino
- wiśniówka
- kakao
- ziarna anyżu
- goździki
- kilka lasek cynamonu
- cukier
- śmietana 30 proc.
- mąka
- masło
- jajka
- skrobia ziemniaczana
- likier pomarańczowy
Sposób wykonania:
- Najpierw przygotowujemy zalewę. Do garnka wlewamy czerwone wino oraz wiśniówkę i dodajemy około 150 g cukru. Do garnka dorzucamy kilka lasek cynamonu, łyżeczkę nasion anyżu i kilka goździków. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy obrane gruszki. Całość gotujemy około 30 minut, do miękkości gruszek.
- Następnie przygotowujemy kruszonkę. W garnku umieszczamy 3 łyżki masła, 3 łyżki cukru, kakao i mąkę. Następnie ucieramy całość, aż tekstura będzie podobna do mokrego piasku i pieczemy w 170 stopniach przez około 15 minut.
- Kolejnym krokiem jest przygotowanie kremu. W garnku gotujemy śmietankę z dodatkiem likieru pomarańczowego, soku z jednej pomarańczy oraz skórką pomarańczy. W misce mieszamy 5 żółtek i 5 łyżek cukru i łyżkę skrobi ziemniaczanej. Gdy śmietanka się zagotuje, stopniowo wlewamy ją do utartych jajek, następnie całość przekładamy do garnka, doprawiamy cukrem i gotujemy, aż krem zgęstnieje.
- Gruszkę dokładnie obtaczamy w kakaowej kruszonce i kładziemy na kremie pomarańczowym. Talerz dekorujemy kruszonką.
A wy oglądaliście finał MasterChef 2021? Jesteście zadowoleni z werdyktu, czy ktoś inny był waszym faworytem?