Kto wygrał MasterChefa? Znamy zwycięzcę jubileuszowej edycji lubianego programu i jego przepisy

5 grudnia z zapartym tchem śledziliśmy kulinarne poczynania finalistów 10. edycji programu MasterChef. Do rywalizacji stanęli Renia, Ewa, Maciek i Mariusz. Kto wygrał MasterChefa? Tytuł zdobył Maciej Regulski - jury było zachwycone jego finałowymi daniami. Mamy dla was przepisy, które zaprowadziły Maćka po wygraną.

Więcej ciekawostek z kulinarnego świata znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Finał MasterChef 2021

Program MasterChef w tym roku obchodził swój jubileusz - już od dziesięciu lat z przyjemnością śledzimy kulinarne zmagania uczestników pod okiem lubianego jury, w skład którego wchodzą Michel Moran, Magda Gessler i Anna Starmach. W tym roku do finału przeszli Maciek, Mariusz, Renia i Ewa. Najlepszy okazał się Maciek, który w ostatecznym starciu zmierzył się z Mariuszem. Jako dania finałowe, Maciek przygotował zupę grzybową, która zachwyciła jurorów, pierś z kaczki, a na deser gruszkę pod kakaową kruszonką. Poniżej prezentujemy przepisy z ostatniego odcinka programu MasterChef, które przygotował zwycięzca - Maciej Regulski.

 

MasterChef: przepisy z ostatniego odcinka

Przystawka - zdekonstruowana zupa grzybowa

Składniki:

  • suszone grzyby - borowiki i shiitake
  • kurki
  • świeże leśne grzyby
  • grzyby shimeji
  • mąka
  • jajka
  • świeży tymianek
  • białe wytrawne wino
  • sos sojowy
  • ocet winny
  • ziele angielskie i liść laurowy
  • śmietana crème fraîche
  • marynowane grzyby
  • pasta japońska miso

Zupa grzybowa - sposób przygotowania:

  1. Najpierw należy przygotować makaron. W misce łączymy ze sobą 100 g mąki, jedno jajko, łyżkę oliwy i odrobinę soli. Ugniatamy ciasto i na 10 minut odstawiamy do lodówki. Następnie cienko wałkujemy i wycinamy okręgi. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku przez około 2-3 minuty.
  2. Następnie przygotowujemy wywar. Do garnka wlewamy około 150 ml wody, dodajemy garść grzybów suszonych i gotujemy około 5 minut. Gdy grzyby zawrzą, dolewamy 100 ml wina oraz dodajemy przyprawy - liść laurowy, kilka kulek ziela, kilka gałązek tymianku, łyżkę sosu sojowego oraz 3 łyżki octu winnego. Wywar gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie odcedzamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  3. Świeże grzyby oczyszczamy i smażymy na maśle do zarumienienia. Do zrumienionych grzybów dodajemy 50 ml wina i kilka gałązek tymianku. Smażymy całość do odparowania alkoholu i doprawiamy odrobiną soli.
  4. Kolejnym krokiem jest przygotowanie śmietany miso. Na patelnię wlewamy około 100 ml wina, dodajemy 2 łyżki pasty miso i ubijamy, aż pasta się rozpuści. Rozpuszczoną pastę miso przekładamy do naczynia ze śmietaną crème fraîche i mieszamy.
  5. Zupę podajemy, zaczynając od warstwy makaronu. Na makaron kładziemy smażone grzyby, na grzyby śmietanę miso i na wierzch kolejną warstwę makaronu. Polewamy całość wywarem z suszonych grzybów i przystrajamy talerz kawałkami marynowanych grzybów.

Danie główne - pierś z kaczki z puree z czerwonej kapusty, chipsem z kaszy gryczanej i sosem z czerwonego wina:

Składniki:

  • pierś z kaczki
  • czerwona kapusta
  • czerwone wino
  • śmietana 30 proc
  • mleko
  • cebula szalotka
  • czosnek
  • kilka goździków
  • kilka lasek cynamonu
  • kilka ziaren anyżu
  • 1 ziemniak
  • skrobie ziemniaczana
  • sos sojowy i ostrygowy
  • kasza gryczana
  • sól i pieprz

Sposób wykonania:

  1. Finałowe danie główne zaczynamy od przygotowania sosu na bazie wina. Do garnka wlewamy 300 ml wina i dodajemy łyżkę sosu sojowego, łyżkę sosu ostrygowego, laskę cynamonu, łyżeczkę nasion anyżu, łyżkę cukru oraz cebule szalotkę pokrojona w piórka. Całość redukujemy w około 80 procentach, zdejmujemy z ognia i dodajemy 2 łyżki masła. Mieszamy całość, aż składniki się połączą.
  2. Następnym krokiem jest przygotowanie puree. 1/8 główki czerwonej kapusty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy startą kapustę i posiekaną szalotkę. Gdy kapusta zmięknie, dolewamy około 100 ml wina, następnie redukujemy je. Do kapusty dodajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka i dolewamy 150 ml śmietany. Gotujemy całość przez pół godziny, w razie potrzeby dolewamy mleko. Po upływie tego czasu przekładamy kapustę do blendera, dodajemy 2 goździki i blendujemy na gładką masę. Na koniec przecieramy masę przez sito i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  3. Pierś z kaczki kładziemy na zimnej patelni, skórą w dół (skórę wcześniej nacinamy) i smażymy, aż uzyskamy odpowiedni dla nas stopień wysmażenia. Kaczkę smażymy około 10 minut, cały czas obracając i polewając ją wytopionym tłuszczem. Po usmażeniu zostawiamy mięso, by odpoczęło.
  4. Następnie przygotowujemy chips z kaszy gryczanej. W tym celu kaszę gryczaną gotujemy nieco dłużej niż zwykle - musi się lekko rozgotować. Po ugotowaniu odcedzamy kaszę, dodajemy 2 łyżki skrobi ziemniaczanej i odrobinę wody i całość zagniatamy do uzyskania konsystencji twardego ciasta. Następnie wałkujemy je na grubość około 2 mm, wykrawamy z ciasta nieregularne kształty i smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu wytopionym z kaczki. Kiedy chipsy będą chrupkie, odkładamy na ręcznik papierowy, by odciekły z nadmiary tłuszczu.
  5. Na talerzu układamy najpierw puree, na puree kładziemy pierś z kaczki, a obok chips z kaszy gryczanej. Talerz polewamy sosem.

Deser - gruszka gotowana w winie i wiśniówce z czekoladową kruszonką i kremem pomarańczowym:

Składniki:

  • gruszki
  • pomarańcze
  • czerwone wino
  • wiśniówka
  • kakao
  • ziarna anyżu
  • goździki
  • kilka lasek cynamonu
  • cukier
  • śmietana 30 proc.
  • mąka
  • masło
  • jajka
  • skrobia ziemniaczana
  • likier pomarańczowy

Sposób wykonania:

  1. Najpierw przygotowujemy zalewę. Do garnka wlewamy czerwone wino oraz wiśniówkę i dodajemy około 150 g cukru. Do garnka dorzucamy kilka lasek cynamonu, łyżeczkę nasion anyżu i kilka goździków. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy obrane gruszki. Całość gotujemy około 30 minut, do miękkości gruszek.
  2. Następnie przygotowujemy kruszonkę. W garnku umieszczamy 3 łyżki masła, 3 łyżki cukru, kakao i mąkę. Następnie ucieramy całość, aż tekstura będzie podobna do mokrego piasku i pieczemy w 170 stopniach przez około 15 minut.
  3. Kolejnym krokiem jest przygotowanie kremu. W garnku gotujemy śmietankę z dodatkiem likieru pomarańczowego, soku z jednej pomarańczy oraz skórką pomarańczy. W misce mieszamy 5 żółtek i 5 łyżek cukru i łyżkę skrobi ziemniaczanej. Gdy śmietanka się zagotuje, stopniowo wlewamy ją do utartych jajek, następnie całość przekładamy do garnka, doprawiamy cukrem i gotujemy, aż krem zgęstnieje.
  4. Gruszkę dokładnie obtaczamy w kakaowej kruszonce i kładziemy na kremie pomarańczowym. Talerz dekorujemy kruszonką.
Zobacz wideo

A wy oglądaliście finał MasterChef 2021? Jesteście zadowoleni z werdyktu, czy ktoś inny był waszym faworytem?

Więcej o: