GIS wycofuje z obrotu partię kiełbasy wiejskiej. Może być niebezpieczna dla zdrowia

Główny Inspektorat Sanitarny w komunikacie z 11 kwietnia poinformował, że wycofuje z rynku partię kiełbasy wiejskiej pieczonej. Powodem jest wykrycie w niej zbyt wysokiego poziomu benzo(a)pirenu oraz sumy 4 wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych. Są to substancje, które mogą zagrażać zdrowiu.

Więcej najnowszych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

W komunikacie GIS znalazły się szczegóły dotyczące produktu, którego partia okazała się wadliwa:

  • Produkt – Kiełbasa wiejska pieczona
  • Numer partii: 406922
  • Data minimalnej trwałości: 20.04.2022
  • Producent – Zakład Mięsny CHABURA Sp. z o.o. Sp. K., Rylowa 2, 32-820 Szczurowa, weterynaryjny numer identyfikacyjny: PL 12020204

GIS poinformował, że w próbkach produktu, które były badane przez Państwową Inspekcję Sanitarną, został przekroczony najwyższy dopuszczalny poziom benzo(a)pirenu oraz sumy 4 wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych. Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne to grupa związków, które, jak dowiadujemy się ze strony Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Krakowie, "powstają głównie w procesach niecałkowitego spalania związków organicznych. Proces zachodzi zarówno w warunkach naturalnych (np. podczas pożaru lasu), jak i w środowisku człowieka (spalanie odpadów, spaliny pojazdów mechanicznych, działalność przemysłowa)". Benzo(a)piren jest jednym z takich węglowodorów. Wiele z nich podejrzewanych jest lub ma udowodnione właściwości rakotwórcze.

"Badania prowadzone od kilkudziesięciu lat w wielu laboratoriach świata wykazały, iż naj-więcej WWA dostaje się do organizmu wraz z pożywieniem – ponad 70 proc. wszystkich związków tej grupy" - czytamy na stronie WSSE w Krakowie. W żywności powstają podczas jej obróbki termicznej. Mogą także przenikać do niej w wyniku zanieczyszczeń powietrza. "Droga pośrednia polega głównie na adsorpcji WWA na skórkach owoców i jarzyn w wyniku opadu z powietrza wraz z pyłem i deszczem" - dowiadujemy się ze strony WSSE w Krakowie.

Producent wycofuje partię kiełbasy

GIS w komunikacie zapewnia, że producent już poinformował odbiorców o zaistniałej sytuacji i rozpoczął wycofywanie wyżej wymienionej partii produktu z rynku oraz że "wdraża działania naprawcze mające na celu wyeliminowanie potencjalnego ryzyka przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu benzo(a)pirenu oraz sumy 4 wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w produkcie gotowym". Działania producenta nadzoruje Powiatowy Lekarz Weterynarii w Brzesku.

Służby ostrzegają, aby nie spożywać wspomnianej partii produktu.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomosci.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.