Więcej przydatnych porad kuchennych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Na kwestię prawidłowego przechowywania noży zwrócił uwagę serwis Thrillist. Redaktorka Jess Mayhugh poprosiła o komentarz Evana Atwella, który jest właścicielem sklepu Strata specjalizującego się w sprzedaży najlepszych noży (głównie japońskich) i innych akcesoriów kuchennych oraz oferującego usługi profesjonalnego ostrzenia tych narzędzi.
Zdaniem Atwella, przede wszystkim powinniśmy unikać trzymania noży w drewnianych stojakach. Wyjaśnia, że częste wsuwanie i wysuwanie noży może prowadzić do uszkodzeń i szybszego stępienia się ostrza. Nie jest to jednak jedyny problem. W rowkach, do których wkładamy noże w takim drewnianym bloczku, może również gromadzić się wilgoć. A to także ma negatywny wpływ na te narzędzia.
Jak w takim razie przechowywać noże? Atwell radzi, aby zaopatrzyć się w magnetyczną listwę na noże. Ważne, aby magnes w takim uchwycie był odpowiednio mocny. W innym wypadku noże mogą spaść i uszkodzić się lub doprowadzić do zranienia osoby pracującej w kuchni. Należy też zadbać o to, aby dzieci i zwierzęta nie miały dostępu do listwy.
Innym proponowanym rozwiązaniem jest napełnienie wysokiego wazonu lub pojemnika ryżem i wsunięcie do niego noży w pozycji pionowej. Ryż pochłania wodę, co eliminuje ryzyko gromadzenia się wilgoci.
Jeśli natomiast trzymasz noże w szufladach, pamiętaj, aby na ich końcówki wsunąć plastikowe osłonki. Wówczas zmniejsza się ryzyko stępienia ostrza.
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.