Okres jesienno-zimowy to czas, w którym najczęściej sięgamy po ciepłe napoje. Pierwszym wyborem jest oczywiście herbata, która rozgrzeje najbardziej zmarznięte ciało. Niestety z jej przygotowywaniem wiąże się też jeden problem. Płyn zostawia niechciany, brązowy osad, który trudno domyć. Walka z nim nie jest wyrównana, często nawet zmywarka sobie nie radzi. Jak więc pozbyć się go z ulubionych szklanek i kubków? Rozwiązanie mamy pod ręką.
Nie jest to wina ani naczynia, ani herbaty. Wszystkiemu winna jest woda, którą się wykorzystuje. To ona zawiera w sobie dużą ilość wapnia. W wyniku połączenia wapnia ze szczawianami, które znajdują się w wodzie, wytwarza się osad, który można zaobserwować na ściankach.
Niektórzy nawet nie wiedzą, że rozwiązanie mają tak blisko. Niestety żadne płyny, a nawet długie mycie zmywarki nie pomogą. Skutecznym rozwiązaniem jest sok z cytryny. Zaledwie kilka kropel sprawi, że niechciany brud zniknie. Należy jedynie polać miejsce zabrudzenia sokiem, odczekać kilka minut i ponownie spróbować umyć. Po tym zabiegu brud powinien w całości zejść. Innym sposobem z wykorzystaniem cytryny jest dodanie jej kilku kropel do już przygotowanej herbaty. To również sprawi, że osad nie zatrzyma się na ściankach szklanki.
#1 Soda oczyszczona
Wystarczy połączyć łyżkę sody z łyżką ciepłej wody i wymieszać. Tak przygotowaną pastą trzeba wyszorować zabrudzenia, a następnie ponownie umyć. Ślady po napoju powinny zejść.
#2 Pasta do zębów
Pasta zawiera substancje ścierające, co z pewnością można wykorzystać właśnie w kuchni. Nałóż niewielką jej ilość na starą szczoteczkę i wyczyść nią szklankę. Następnie dokładnie umyj naczynie, a po nalocie nie powinno być śladu.
#3 Sól
Ona również może niesamowicie zadziałać w tym przypadku. Na mokrą szmatkę rozsyp pół łyżeczki soli i zacznij szorować. Jeśli jednak ślady będę schodzić z oporem, dodaj więcej przyprawy.