Pierogi rozpadły się podczas gotowania? Wiemy, jak temu zapobiec. Potrzebujesz jednego składnika

Pierogi to danie, które przez jeden niedokładny ruch może zamienić się w kulinarną klęskę. Jak uniknąć rozklejania się ciasta i wypłynięcia farszu na powierzchnię? To banalnie proste.

Rodzinne lepienie pierogów to tradycja, która zakorzeniona i podtrzymywana jest w wielu domach. Kilkugodzinne stanie przy przygotowywaniu farszu i idealnego ciasta może wszystkich zmęczyć. Dlatego najlepszą nagrodą za taki wysiłek jest ugotowanie pierogów bez żadnej katastrofy po drodze. Jednak nie zawsze się to udaje. Bardzo często zdarza się tak, że zamiast pięknie ugotowanych pierożków, z garnka wyjmujemy jedynie breję. Nieważne, jaki mamy staż w kuchni, może się to przytrafić każdemu.

Powód rozpadania się pierogów

Istnieje wiele przyczyn, przez które gotowane pierożki mogą się rozkleić i popsuć. Pierwszym i do tego najczęstszym jest nieprawidłowe sklejenie ciasta. Za każdym razem trzeba pamiętać, aby sprawdzić dokładność zaklejenia przed włożeniem ich do wody. To z pewnością zagwarantuje, że żaden pieróg nie wypłynie bez farszu. Drugą sprawą jest to, aby farsz nie dostał się do sklejonych warstw ciasta. On też może być powodem, przez który nadzienie się ulotni.

Zobacz wideo Katarzyna Bosacka pokazuje swój przepis na pierogi. Jaki? "Najlepszy, bo szybki"

Jednak okazuje się, że kłopoty pojawiają się nie tylko przez błędne sklejenie masy. Pierogi mogą również się rozkleić, gdy do garnka włożymy ich zbyt dużo. W ten sposób wszystkie się z sobą skleją lub będą przywierać do dna, a przy próbie ich wyciągnięcia się rozpadną.

Szczególną ostrożność trzeba też zachować, kiedy chcemy ugotować zamrożone pierogi. W tym przypadku przed włożeniem do wrzącej wody należy je rozmrozić. Jeśli pominiemy ten krok, pierogi z pewnością wypłyną bez farszu.

Co zrobić, aby pierogi się nie rozklejały?

Oprócz dokładnego sprawdzenia brzegów, możemy również zabezpieczyć je roztrzepanym białkiem. Wysmarowanie ich tym produktem może sprawić, że ciasto będzie lepiej sklejone. Dzięki temu problem rozpadających się pierogów pójdzie w zapomnienie.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.