Warto wiedzieć, że czereśnie lubią miejsca dobrze nasłonecznione, ciepłe i osłonięte od wiatru. Światło sprawia, że owoce szybciej dojrzewają, są słodsze i przede wszystkim jest ich znacznie więcej. Możemy jednak jeszcze bardziej zadbać o nasze drzewo, by cieszyć się pysznymi owocami. Oto wskazówki.
Aby czereśnia obrodziła, trzeba zadbać o nią już wcześniej. Młode drzewa czereśni przycina się na wiosnę i należy zrobić to już po roku od zasadzenia. Po cięciu pędów w maju bądź czerwcu należy odginać i przywiązywać pędy boczne. Z kolei jeśli chodzi o starsze drzewa, to należy pamiętać, że przycinanie powinno odbywać się w lipcu po zakończeniu zbiorów owoców.
Wiosną warto zadbać też o oprysk drzew, aby zapobiec chorobom - szkodniki oraz patogeny grzybowe i bakteryjne tylko czyhają na nasze drzewko. Dzięki temu na pewno zapobiegniemy obumarciu czereśni.
Czereśnie mają niski indeks glikemiczny - 22 - co oznacza, że mogą jeść je również osoby chorujące na cukrzycę. Muszą jednak pamiętać o tym, by nie przesadzać z ilością. Na diecie odchudzającej warto zachować limit do 250 g czereśni dziennie. Inni nie powinni się ograniczać. Zawarte w czereśniach antyoksydanty mają działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne, a kwercetyna reguluje stężenie cholesterolu we krwi.
Ponadto czereśnie usprawniają perystaltykę jelit i przyspieszają przemianę materii. Zmniejszają zaparcia i mają delikatne działanie przeczyszczające. Czereśnie poprawiają krążenie i regulują działanie serca oraz wątroby, a także regulują ciśnienie krwi.