• Link został skopiowany

Sezon na ten polski superowoc trwa w najlepsze. Zachwytów nad bombą witaminową nie ma końca

Borówka wysoka, zwana też borówką amerykańską, to jeden z polskich superowoców. Dlaczego? Jesteśmy jednym ze światowych liderów w jej uprawie i eksporcie. Według informacji Polskiego Instytutu Ekonomicznego, zbiory tego owocu w naszym kraju wzrosły w ciągu ostatnich dziesięciu lat pięciokrotnie.
Borówki
Fot. Jakub Orzechowski / Agencja Wyborcza.pl

Borówki to fantastyczne owoce, które powinniśmy jeść garściami. Doskonale nadają się do spożywania w formie świeżej i przetworzonej, np. w sałatkach, dżemach czy ciastach. Pomagają zregenerować siły i nabrać energii, ale mają też wiele magicznych właściwości. 

Zobacz wideo Ciasto jogurtowe z borówkami [HAPS KIDS]

Borówka to polski superowoc? Wysyłamy je do blisko 40 krajów 

Jak podaje Interia, polskie borówki wysyłane są do 38 państw. Najwięcej z nich trafia do Niemiec. Czyni nas to drugim po Hiszpanii producentem tych jagód w Unii Europejskiej i szóstym na świecie. W naszym kraju zbiera się ponad 60 tys. ton tych owoców rocznie. W latach 2013-2022 eksporterzy dostarczyli na rynki zagraniczne łącznie prawie 100 tys. ton.  

Obecnie prowadzone są działania dotyczące otwarcia rynków Chin i Wietnamu dla polskich borówek. Wymienione państwa są ogromnym rynkiem konsumenckim, więc warto o nie zabiegać

- informował w zeszłym roku PIE. 

W kręgu zainteresowania producentów ze Stowarzyszenia Polskich Plantatorów Borówki znajdują się także dwa inne azjatyckie państwa z bardzo dużym rynkiem zbytu - Indie i Indonezja

- dodano. 

Borówka - właściwości. Jedz ją jak tylko masz taką możliwość 

Borówka nie należy do najtańszych owoców, jednak zdecydowanie warto ją kupować ze względu na wspaniałe właściwości. W jej składzie na 100 g znajduje się: 

  • witamina C - 9,6 mg, 
  • tiamina (wit. B1) - 0,047 mg, 
  • ryboflawina (wit. B2) - 0,04 mg, 
  • niacyna - 0,4 mg, 
  • witamina B6 - 0,05 mg, 
  • kwas foliowy - 6 µg, 
  • witamina A, 54 µg, 
  • witamina E, 0,57 µg. 

Jedzenie borówki poprawia też wzrok, a zawarte w niej błonnik i antyoksydanty usuwają toksyny oraz szkodliwe produkty przemiany materii z organizmu. To również doskonały owoc na poprawę pamięci i pracy wątroby. Wielu nie wie też, że wykazuje działanie przeciwbakteryjne i doskonale wspiera profilaktykę przeciwnowotworową. 

Więcej o: