Borówki to fantastyczne owoce, które powinniśmy jeść garściami. Doskonale nadają się do spożywania w formie świeżej i przetworzonej, np. w sałatkach, dżemach czy ciastach. Pomagają zregenerować siły i nabrać energii, ale mają też wiele magicznych właściwości.
Jak podaje Interia, polskie borówki wysyłane są do 38 państw. Najwięcej z nich trafia do Niemiec. Czyni nas to drugim po Hiszpanii producentem tych jagód w Unii Europejskiej i szóstym na świecie. W naszym kraju zbiera się ponad 60 tys. ton tych owoców rocznie. W latach 2013-2022 eksporterzy dostarczyli na rynki zagraniczne łącznie prawie 100 tys. ton.
Obecnie prowadzone są działania dotyczące otwarcia rynków Chin i Wietnamu dla polskich borówek. Wymienione państwa są ogromnym rynkiem konsumenckim, więc warto o nie zabiegać
- informował w zeszłym roku PIE.
W kręgu zainteresowania producentów ze Stowarzyszenia Polskich Plantatorów Borówki znajdują się także dwa inne azjatyckie państwa z bardzo dużym rynkiem zbytu - Indie i Indonezja
- dodano.
Borówka nie należy do najtańszych owoców, jednak zdecydowanie warto ją kupować ze względu na wspaniałe właściwości. W jej składzie na 100 g znajduje się:
Jedzenie borówki poprawia też wzrok, a zawarte w niej błonnik i antyoksydanty usuwają toksyny oraz szkodliwe produkty przemiany materii z organizmu. To również doskonały owoc na poprawę pamięci i pracy wątroby. Wielu nie wie też, że wykazuje działanie przeciwbakteryjne i doskonale wspiera profilaktykę przeciwnowotworową.