Choinka, świece, opłatek, pierwsza gwiazdka… Pewne rzeczy są niezmienne i od lat kojarzą się z jednym - z Wigilią Bożego Narodzenia. Zgodnie z tradycją świąteczny stół uświetnia dwanaście potraw, a biesiadnicy każdej z nich po-winni spróbować, aby zapewnić sobie szczęście i dobrobyt na cały nadchodzący rok. Dania tradycyjnie przygotowy-wane na Wigilię różnią się w zależności od regionu Polski, ale można odnaleźć w nich wiele elementów wspólnych, których korzeni należy szukać wśród ludowych wierzeń. Składniki świątecznych potraw mają symbolizować płody ziemi.
Na wigilijnym stole powinien pojawić się barszcz czerwony, mający przynieść długowieczność i urodę. W jego towar-zystwie nie może zabraknąć krokietów z kapustą i grzybami oraz pierogów z kapustą, które wspólnie mają zapewnić życiodajną siłę i zdrowie. Kolejną obowiązkową pozycją są ryby, oznaczające płodność i odradzanie się do życia, wśród nich warto pamiętać o - symbolizujących post i oczekiwanie - śledziach, mających zagwarantować dostatek i harmonię. Trzeba też zadbać o chleb na domowym zakwasie, przyczyniający się do osiągnięcia pomyślności i dobro-bytu. Na deser warto postawić na piernik, wpływający na powodzenie i witalność oraz na kutię z makiem, by kolejny rok upłynął w zgodzie i harmonii.
Tradycyjną Wigilię z nutką nowoczesności, szczyptą klasy i stylu pomoże przyrządzić marka Appetita. Przygotowanie z nią dwunastu potraw, które zachwycają smakiem i aromatem, nie sprawi trudności, a wyjątkowy zapach ofe-rowanych przez nią przypraw rozbudzi ducha świąt w każdym domu. Dzięki marce Appetita wigilijny stół przywoła wspomnienia najpiękniejszych chwil i na długo pozostanie w pamięci biesiadników.
Składniki:
Zakwas z buraków (ok. tydzień przed Wigilią):
Barszcz wigilijny:
Sposób przygotowania:
Zakwas z buraków: Obrane i pokrojone na plasterki buraki należy zalać letnią wodą, dodać do nich przyprawy i kromkę chleba razowego. Tak przygotowany zakwas odstawić na parę dni pod przykryciem w chłodnym, zacienionym miejscu. Można też kupić gotowe zakwasy w sklepie, jednak warto wtedy zwrócić uwagę na to, aby skład był jak najbardziej naturalny. Barszcz:
Gdy zakwas jest już gotowy, należy przygotować wywar z namoczonych suszonych grzybów i warzyw. Następnie przyprawić go liśćmi laurowymi, ziarnami pieprzu, zielem angielskim, całymi i rozgniecionymi ząbkami czosnku, a potem zagotować. Gdy wywar lekko przestygnie, dodać zakiszone buraki i doprawić do smaku cukrem, sokiem z cy-tryny i solą tak, aby zupa miała słodko-kwaśny smak. Od tego momentu trzeba uważać, aby jej ponownie nie zagoto-wać, bo straci swój piękny, purpurowy kolor. Przed podaniem barszcz można przyozdobić natką pietruszki.
Składniki:
Ciasto na naleśniki:
Farsz:
Do smażenia krokietów:
Sposób przygotowania:
Naleśniki:
Składniki na naleśniki zmiksować na gładkie ciasto o konsystencji śmietany i smażyć na płaskiej, dobrze rozgrzanej, suchej patelni. Jeśli przywierają, można pomiędzy kolejnymi plackami smarować patelnię cienką warstwą tłuszczu.
Farsz:
Grzyby, kapustę oraz cebulą drobno posiekać i gotować do miękkości w wodzie po moczeniu grzybów, następnie do-prawić zielem angielskim, solą i pieprzem.
Krokiety:
Do przestudzonego farszu dodać jajko i nakładać po dwie łyżki na naleśnik. Zawijać najpierw boki, a potem rolować całość. Krokiety panierować w jajku i bułce tartej, po czym smażyć do uzyskania złocistego koloru.
Składniki:
Ciasto:
Farsz:
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Do mąki dodać wrzątek i jajko, następnie wymieszać łyżką, a potem wyrabiać aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypać więcej mąki lub dolać trochę wody. Ważne, aby nie kleiło się do rąk. Ciasto należy odsta-wić na pół godziny aż odpocznie - w tym czasie można przygotować farsz.
Farsz:
Kapustę należy posiekać i gotować do miękkości przez co najmniej pół godziny. Suszone grzyby ugotować w wodzie po moczeniu i zblendować na gładką masę. Cebulę posiekać i podsmażyć. Gdy się zeszkli, dodać mrożone grzyby i smażyć przez kilka minut aż się rozmrożą i trochę zmiękną. Do tej mieszanki dosypać startą marchewkę, potem przyprawić ją solą i pieprzem, a następnie wymieszać z kapustą i zblendowanymi suszonymi grzybami. Ostudzić.
Pierogi:
Przygotowane ciasto należy cienko rozwałkować i wycinać gęsto okrągłe placki (szklanką albo specjalnym narzęd-ziem). Na każdy z nich nakładać farsz (ok. 1 łyżeczki), następnie złożyć na pół i zalepić brzegi. Podczas nakładania należy uważać, aby brzegi zostały suche, w przeciwnym razie mogą się rozkleić podczas gotowania. Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie do wypłynięcia, czyli ok. 5 minut.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Oczyszczoną rybę natrzeć przyprawą i delikatnie posolić. Mąkę wymieszać z płatkami migdałów. Olej rozgrzać na patelni. Karpia obtaczać w jajku i mące z migdałami, smażyć na złoty kolor, co jakiś czas obracając. Podawać z cytry-ną. Łuski z karpia można osuszyć i jedną włożyć do portfela, a resztę rozdać gościom - według tradycji mają „pilno-wać” pieniędzy przez cały następny rok.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Drobno posiekane ryby należy włożyć do miseczki i wymieszać z sokiem z cytryny. Po 10 minutach nadmiar soku odsączyć i dodać posiekaną natkę pietruszki, czosnek oraz przyprawy. Podawać ze świeżym pieczywem.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Śledzie należy przygotować 3-4 dni przed Wigilią, aby zdążyły się przemacerować. Do miseczki nalać zimnej wody i moczyć w niej ryby przez ok. 2 godziny, w tym czasie co najmniej dwukrotnie trzeba zmienić wodę na świeżą. Równolegle można przygoto-wać słoiki – dokładnie je umyć i wyparzyć (np. w zmywarce). Na dnie ułożyć cebulę pokrojoną w pióra, liście laurowe, ziele angielskie i skórkę z cytryny. Śledzia pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do słoików.
Składniki:
Aktywacja zakwasu:
Ciasto właściwe:
Sposób przygotowania:
Wieczorem wymieszać w słoiku zakwas z mąką i wodą, przykryć go folią spożywczą i odstawić na noc. Następnego dnia wymieszać wodę, dodać mieszankę z zakwasem i dokładnie połączyć. Wsypać mąkę, tymianek, osolić i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut, po czym ponownie wymieszać i jeszcze raz zostawić ciasto, tym razem na godzinę. Następnie uformować bochenek (można użyć do tego specjalnego kosza do wyrastania lub miskę, którą na-leży posypać mąką) i zostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Po tym czasie chleb przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić na kolejną godzinę. Piec ok. godziny w temperaturze 200 stopni. Wystudzić na kratce.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Awokado i ogórka obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę, skropić sokiem z cytryny. Dodać posiekaną drobno szalotkę. Łososia podzielić na mniejsze części. Wymieszać z warzywami, majonezem, ziołami, dosolić w razie potrze-by. Z powstałej masy uformować na talerzu stożki, przed podaniem udekorować świeżym koperkiem i granatem.
Składniki:
Puree:
Karmelizowane orzechy:
Sposób przygotowania:
Umyte i obrane ziemniaki należy ugotować w osolonej wodzie do miękkości. W międzyczasie można przygotować orzechy. Wysypać na zimną patelnię cały cukier i powoli rozpuszczać go na małym ogniu bez mieszania.Kiedy na-bierze złotego koloru, dodać orzechy i dopiero wtedy delikatnie przemieszać, a potem wyłożyć do ostygnięcia (np. na blachę). Gdy ziemniaki się ostudzą, należy je odcedzić, przełożyć do miski, dodać mleko, masło, oliwę, posiekany czosnek i przyprawy, a następnie rozgnieść (ubijakiem do ziemniaków, mikserem albo widelcem) na gładką, puszystą masę. Posypać orzechami i podawać do dań głównych.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Pszenicę dokładnie wypłukać i gotować pod przykryciem w proporcji 1:2 do wchłonięcia całej wody, następnie włożyć garnek do rozgrzanego piekarnika i trzymać go w nim tak długo, aż pszenica zmięknie. Do masy makowej dodać resztę składników: śmietankę, cynamon, cukier wanilinowy, migdały, posiekane orzechy, rodzynki, skórkę po-marańczową, pszenicę i alkohol. Jeśli nie jest wystarczająco słodka, można dosłodzić miodem. Podawać na zimno, jako wigilijny deser.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Masło rozpuścić razem z cukrem i miodem w rondelku, zdjąć z ognia i dodać przyprawę do piernika i kakao. Do miski dodać mleko i jajka, osobno dokładnie wymieszać wszystkie sypkie składniki. Następnie połączyć ze sobą masło z mlekiem i zmiksować. Po jednej łyżce dosypywać suchą mieszankę, cały czas miksując. Tak powstałą masę piec w formie albo tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 40 minut (do suchego patyczka w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni).
Składniki:
Sposób przygotowania:
Mąkę, cukier puder, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, cynamon i cukier puder dokładnie wymieszać i wysypać na stolnicę albo do dużej miski. Masło roztopić na małym ogniu w rondelku. Następnie dodawać kolejno mokre składniki i zagniatać, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
Ciasto rozwałkować na cienki placek na podsypanej mąką powierzchni i wycinać foremkami świąteczne wzorki. Cia-steczka przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 15 minut na złoty kolor w piekarniku rozgr-zanym do 180 stopni. Po ostygnięciu ciasteczka można dekorować wedle uznania: lukrem, kawałkami czekolady, ko-lorowymi posypkami, czy pisakami do ciasta.
Producent: Colian Sp. z o.o.
Marka: Appetita
Produkty: