Qrudo Food&Wine to restauracja, mieszcząca się w Kazimierzu w sąsiedztwie Wisły oraz Zamku na Wawelu. Pierwsze czym uwiedzie Gości, to nastrojowe wnętrze krakowskiej kamienicy. Nie bez powodu restauracja nazywa się "Food&Wine" - powstała z miłości do wina oraz jedzenia! Goście w menu festiwalowym będą mogli skosztować np. kremu z zielonego groszku z galuszkami, żuru na kiszonce z ogórków z białą kiełbasą własnej produkcji, piotrosza z komosą ryżową oraz piany z maślanki z wanilią.
Sote to restauracja zdecydowanie godna uwagi. Nie bez powodu w poprzednich edycjach Festiwalu, zdaniem Gości, zdobyła wyróżnienie za "Najlepszą obsługę" oraz "Najlepszy deser". Możecie się o tym przekonać próbując bestsellerowego menu. W karcie dań czekają na Was kalmary marynowane w ponzu, strojnik z puree marchewkowym, rolady z brzucha faszerowane koprem włoskim oraz kruche ciastko z truskawkami i kremem waniliowym. Łodzianie przybywajcie!
W centrum Łodzi na Gości czeka restauracja Heksagon. Wyjątkowym menu możemy delektować się w jasnych i nowoczesnych wnętrzach lub na sporym tarasie. Do wyboru jest rybne menu A lub mięsne B. Festiwalowi Goście będą mogli spróbować między innymi ceviche z łososia z granitą ze szczawiu, lucjana czerwonego z młodym kalafiorem, polędwicy wołowej z tartaletką ziemniaczano-truflową oraz rabarbaru z granitą z maślanki.
Miłośnicy kuchni nowoczesnej zdecydowanie odnajdą się w Three Chimneys. Restauracja mieści się w pięknym budynku w stylu industrialnym, położonym niedaleko łódzkiej Palmiarni na ul. Fabrycznej. Chef Kuchni uraczy Gości m.in. grillowanymi szparagami z emulsją maślaną, rabarbarowym risotto, smażonym filetem dorady z czarną soczewicą, serami kontynentalnymi z chutney z rabarbaru lub rabarbarowym crumble.
Restauracja Cztery Pory roku słynie z pysznej kuchni sezonowej z polskim akcentem. Elegancki i przytulny wystrój zachęca nie tylko do spotkań biznesowych, ale także z najbliższymi. Festiwalowe menu to wybór bestsellerowych dań, dopieszczonych sezonowymi warzywami oraz przyprawami. Na Gości czeka m.in. zupa tom kha z tofu lub kurczakiem, risotto z sezonowymi warzywami, polędwiczka wieprzowa sous-vide z młodą kapustą oraz panna cotta z białą czekoladą i truskawkami.
Wszystkich przyjezdnych i nie tylko zaprasza Hotel Platinum & Restauracja Enjoy w Poznaniu. Mieści się on w zabytkowej willi, pochodzącej z lat 30. Została ona wybudowana na zamówienie potentata kolejowego, Hieronima Ratajskiego. Jest to niezaprzeczalnie miejsce z duszą. To wszystko będzie tłem festiwalowej uczty, podczas której Goście będą mogli spróbować np.: kremu z zielonego groszku, rolady z bakłażana z szarymi kluskami, polędwiczki wieprzowej sous-vide z zapiekanką ziemniaczaną oraz musu bounty z karmelem.
Wszystkich poszukiwaczy bliskowschodnich smaków zaprasza restauracja Barvy, mieszcząca się w centrum Poznania. Jest to połączenie tradycyjnych krymskich smaków z nowoczesnością. Dania zachęcają wielokolorowością oraz niepowtarzalnym smakiem. Na przystawkę Chef Kuchni oferuje zapiekanego bakłażana z pomidorem lub orientalną zupę Lagma z wołowiną. Danie główne to tatarskie pierożki Manty w wersji wege i mięsnej. A na deser słodka, orientalna Baklawa nadziewana orzeszkami. To wspaniała kulinarna podróż na Bliski Wschód.
W sąsiedztwie poznańskiego Starego Miasta mieści się restauracja Projekt Alfa, serwująca dania kuchni polskiej. W karcie można znaleźć również pyszne wina, które urozmaicą każdy posiłek. Popisowe menu stworzone przez Chefa Kuchni to m.in. guacamole z chipsem z jaglanki, gołąbek nadziewany kaszą gryczaną, pierożek z kaszanką, grillowana polędwiczka na musie dyniowym oraz beza z musem amaretto lub tarta z mascarpone. Zdecydowanie polecamy to miejsce!
Kuchnia restauracji Folk to połączenie tradycyjnych podkarpackich dań z nowoczesnością. Restauracja znajduje się w centrum na rzeszowskim rynku. Na przystawkę Chef Kuchni serwuje m.in. szparagi w maśle lub tatar z jelenia. Danie główne w wersji A to filet z pstrąga z blinami z cukinii, a w opcji B filet z kaczki z gnocchi, polany sosem śliwkowym. Na deser torcik bezowy, a do tego czekoladowy crunch, owoce oraz sos angielski.
BistroOficyna została wyróżniona w poprzednich edycjach jako "Najlepsza restauracja", dlatego koniecznie musicie odwiedzić ją będąc w Katowicach. Festiwalowi Goście zjedzą tu m.in. chłodnik z zielonego ogórka, pierogi z kaszą i bobem, tatar z chlebem wiejskim, grillowaną makrelę z bazyliowymi kopytkami oraz tartę z agrestem i frangipane pistacjowym.
Nie zwlekajcie, najlepsze stoliki znikają w mgnieniu oka! Rezerwacji możecie dokonać na www.RestaurantWeek.pl. Festiwal odbywa się w oparciu o Kartę Higieny, czyli bieżące wytyczne sanitarno-epidemiologiczne. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu wspierasz niemarnowanie jedzenia.
#IDŹ! na bestsellery najlepszych restauracji i pomóż odrodzić się scenie restauracyjnej
Rezerwacje: www.RestaurantWeek.pl.
Festiwalowe miasta i regiony: Białystok, Kraków, Łódź, Lubelskie, Podhale, Poznań, Rzeszów, Silesia, Szczecin, Toruń, Trójmiasto, Warmia i Mazury, Warszawa, Wrocław.
Termin Festiwalu: 9-27 czerwca 2021