Najlepsze restauracje na romantyczną randkę podczas Restaurant Week

Brak pomysłu na randkę? Zabierz swoją drugą połówkę na Festiwal! Wybierzcie się w romantyczną podróż po kulinarnych zakątkach świata. Spróbujcie autorskiego menu z daniami #SpozaKarty. Rezerwacji można dokonywać w aplikacji https://app.rclb.pl lub na stronie https://RestaurantWeek.pl. Przytulny, kameralny klimat czy elegancka, formalna atmosfera? Poniżej przedstawiamy nasze propozycje restauracji na idealną randkę!

Spożywczy Food & Drinks | Gdańsk

Restauracja jest położona w spokojnej części Gdańska. Przytulny wystrój wnętrza zachęca, aby spędzić tam jeden z jesiennych wieczorów, rozkoszując się wspaniałymi smakami. Chef jedynie podczas Festiwalu przygotuje carpaccio z buraka z marynowaną dynią, gołąbki z czarną soczewicą polaną sosem z palonych warzyw, pierś z gęsi z musem z selera i borowikami oraz pierś z kurczaka kukurydzianego z ziemniaczanym gratin z czosnkiem i drobiowym demi glace z borowikiem. Zwieńczeniem pysznej uczty będzie tapioka pomarańczowa z sorbetem malinowym lub mus czekoladowy z kruszoną bezą.

Bawarchi | Warszawa

To miejsce koniecznie powinni odwiedzić smakosze kuchni indyjskiej, tajskiej i nepalskiej. Jest to fuzja tradycji oraz nowych rozwiązań kuchni wschodniej. Prawdziwy raj na talerzu. Menu A to propozycja dla wegetarian i miłośników warzyw, natomiast opcja B dla wielbicieli dań mięsnych. Podczas Festiwalu będą mogli spróbować m.in. chrupkiego pieczywa z mąki z soczewicy, mielonych warzyw z mieszanką przypraw indyjskich zapiekanych w piecu tandoori, pieczonego kurczaka z aromatycznym sosem curry oraz indyjskich lodów mlecznych. Musicie koniecznie odwiedzić Bawarchi w tej edycji!

Le Cedre 84 | Warszawa

Restauracja mieści się na warszawskiej Woli. Jest to klimatyczne, kolorowe miejsce, gdzie skosztujecie specjałów kuchni libańskiej. Gościom zostanie zaserwowane m.in. hummus z tabbouleh (libańska sałatka z bulgurem), szpinak duszony z suszonymi pomidorami, fetą i soczewicą oraz kawałki jagnięciny i kurczaka z ryżem basmati posypane orzechami. Słodkim akcentem festiwalowej uczty jest baklawa lub pudding z nutą wody różanej i śmietaną.

Mały Madryt | Warszawa

Restauracja Mały Madryt przeniesie Gości w pyszną wycieczkę po smakach słonecznej Hiszpanii, a przytulne wnętrze rozgrzeje każdy jesienny wieczór. W festiwalowym menu można znaleźć np. tatar z łososia z ogórkiem i sosem ponzu lub tatar z wołowiny podany z salsą, smażone jajka z boczniakami lub chorizo zaserwowane z chrupiącymi ziemniakami oraz sosem aioli. W obu menu na deser zostanie podany krem kataloński o smaku cynamonu, skórki pomarańczowej i cytrynowej z karmelizowanym cukrem. Brzmi jak idealna randka!

Stolica | Warszawa

Restauracja Stolica znajduje się w jednym z najbardziej klimatycznych miejsc na mapie Warszawy, czyli na Starym Mieście. Jest to eleganckie miejsce, wystrojem nawiązujące do dwudziestolecia międzywojennego, wykorzystujące stylistykę art nouveau. Chef restauracji zaserwuje m.in. krem z białych warzyw z grzankami, liście sałaty rzymskiej z grillowanym kurczakiem, zielone risotto z cukinią i szpinakiem oprószone serem Bursztyn, żeberka w sosie z wędzonej śliwki oraz gruszkę gotowaną w czerwonym winie z kremem limonkowo-żubrówkowym lub puszysty sernik z wiśniami w likierze.

Ambasada Smaku Made in Vietnam | Warszawa

Wizyta w tym kolorowym miejscu to podróż po gwarnych ulicach Hanoi. Wietnamski klimat buduje muzyka, oryginalne receptury dań oraz wystrój wnętrza. Ambasada Smaku Made in Vietnam została nominowana do nagrody Złoty Widelec 2021. Wietnamski Chef kuchni zaserwuje Char Siu, czarną galaretkę z tapioką lub smażonego banana w cieście z miodem. Miłośnicy azjatyckich klimatów zdecydowanie powinni wstąpić do tej restauracji!

U Myśliwych | Poznań

U Myśliwych to miejsce znajdujące się w centrum Poznania. Tworzone przez nich dania to dziedzictwo kuchni myśliwskiej, staropolskiej oraz ukraińskiej z nowoczesnym akcentem. Filozofią restauracji jest harmonia smaków oraz jakości. W menu A Goście znajdą chłodnik kresowy z pieczonych pomidorów i buraków, partyjne pierogi z korzennych warzyw. W opcji B natomiast będzie można skosztować pasztetu z dzika na grzance oraz ragout z daniela z kopytkami ze szpinaku. A na deser w obu menu szaleństwo bezowe z kremem śmietankowym z mascarpone i leśnymi owocami.

Poznań Północ - by Fairplayce | Poznań

Restauracja jest położona w otoczeniu zieleni, nieopodal Różanego Potoku. W ciepłe jesienne dni wspaniałymi smakami można rozkoszować się na tarasie z pięknym widokiem na naturę. Gości zdecydowanie zauroczy domowy, rodzinny klimat tego miejsca oraz przepyszna kuchnia. Podczas Restaurant Week będzie można skosztować sałat sezonowych z pomarańczą i czerwonymi winogronami, policzka z dzika wolno wędzonego w sianie, domowego podpłomyka z groszkiem, cukinią i mozzarellą, bazyliowych pierogów z sarniną oraz sorbetu z arbuza lub creme brulee z flambirowanymi węgierkami.

Restauracja Projekt Alfa | Poznań

Restauracja Projekt Alfa mieści się przy Starym Mieście w Poznaniu. Po romantycznym spacerze warto udać się w to miejsce, aby skosztować festiwalowych dań. Chef przygotował m.in. sable cebulowe z rozmarynem i musem borowikowym, pâté z gęsi z brioszką i chipsem z siemienia lnianego, arancini z kozim serem oraz policzek z dzika z sosem czekoladowym z wędzoną śliwką i porto. Słodkim akcentem randki będzie crème brûlée z bezą herbaciana lub sernik orzechowy z honey comb i kwiatem kwitnącej pomarańczy.

Hotel Moderno - Steak & Grill Restaurant | Poznań

Eleganckie wnętrza restauracji sprawią, że każda randka w tym miejscu stanie się wyjątkowa, a dania zadowolą nawet najbardziej wymagające kubki smakowe. Do wyboru Gości pozostaje również szeroka karta win. Menu festiwalowe to np. krem ziemniaczany z pierożkami z grzybami, kaszotto grzybowe z dynią, policzki wieprzowe z pasternakiem i warzywami oraz pianka cynamonowa z kruszonką i lodami jabłkowymi. Brzmi kusząco, prawda?

Cztery Pory Roku | Poznań

Cztery Pory Roku jak sama nazwa wskazuje to restauracja z kuchnią, wykorzystującą sezonowe dary matki natury. Chef zmienia dania w prawdziwe dzieła sztuki na talerzu. Do wyboru Gości jest menu rybne oraz mięsne, w którym znajdą m.in. pasztet wegetariański z soczewicą i warzywami, pasztet z królika, chowder podawany z chlebem na zakwasie, wołowinę po burgundzku oraz tartę cytrynową z bezą włoską i malinami. W sam raz na smakowitą randkę!

BulwaR | Poznań

BulwaR mieści się na poznańskim Starym Mieście. Znajduje się w czołówce najlepszych restauracji w Poznaniu. To miejsce szczyci się również wspaniałą obsługą i kameralną atmosferą. Festiwalowe dania to m.in. liście sałat sezonowych z młodym szpinakiem, karmelizowaną gruszką i gorgonzolą, kurkumowe pierożki z sarniną, kremowe risotto z kurkami, grillowane polędwiczki wieprzowe z grillowaną kalarepą oraz sorbet ze śliwek węgierek lub creme brulee z dzikimi mirabelkami.

Miejsca można już rezerwować za pośrednictwem aplikacji https://app.rclb.pl oraz na stronie https://RestaurantWeek.pl. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut. Festiwal pozostaje wierny filozofii #SzanujJedzenie. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online, marnowanie żywności w restauracjach ograniczone jest do minimum.

Nie czekaj! Już dziś odkrywaj najlepsze restauracje i rezerwuj popisowe dania #SpozaKarty!

Rezerwacje: https://app.rclb.pl lub https://RestaurantWeek.pl

Termin Festiwalu: 8-26 września 2021

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.