Śniadaniówka, czyli drugie śniadanie z Netto. Bezpłatny e-book z przepisami na wartościowe posiłki dla najmłodszych

Jakie jest najlepsze drugie śniadanie dla ucznia? Jak sprawić, by było zdrowe i apetyczne, a jego przygotowanie nie zabierało wiele czasu? Na te pytania odpowiada sieć Netto wraz z redakcją Czytamy Etykiety, w e-booku poświęconym zawartości szkolnej śniadaniówki. Porady, wskazówki i przepisy, a wszystko z myślą o dzieciach i ich rodzicach, by drugie śniadanie w szkole było zjadane i to ze smakiem.

Prawidłowe odżywianie jest niezwykle ważne dla dziecięcych organizmów. Odpowiednio zbilansowane posiłki dostarczają nie tylko istotnych składników odżywczych, ale także stanowią źródło energii, tak potrzebnej uczniom podczas dnia spędzonego w szkole. Zdarza się jednak, że drugie śniadanie trafia do śmietnika lub przynoszone jest z powrotem do domu. Z badań wynika, że większości uczniów (64 poc.) zdarzało się wyrzucać do kosza drugie śniadanie, które dostają do szkoły.

Przepis Netto na zjedzone drugie śniadanie

W trosce o zdrowie dzieci i młodzieży, jak i celem przeciwdziałania marnowaniu żywności, sieć Netto przygotowała darmowy e-book "Śniadaniówka, czyli drugie śniadanie z Netto. 20 prostych przepisów na słodkie i słone śniadania dla dzieci". Jest pełen porad, inspiracji i przepisów na przekąski idealne do szkolnej śniadaniówki.

Najnowszy e-book Netto tłumaczy także, dlaczego drugie śniadania są istotne dla prawidłowego rozwoju dzieci oraz jak odpowiednio komponować posiłki, aby dostarczały odpowiednich składników odżywczych. Opracowany wspólnie z zespołem dietetyczek z Czytamy Etykiety e-book podpowiada także rodzicom, jak zwiększyć szansę na to, że drugie śniadanie będzie zjedzone przez dzieci podczas szkolnej przerwy.

- Organizm dziecka potrzebuje regularnego dostarczania energii, by móc prawidłowo się rozwijać i funkcjonować. Pierwsze śniadanie zjedzone rano w domu wystarcza na około 4 godziny. Po tym czasie należy dać organizmowi kolejny zastrzyk energii – mówi Agnieszka Pocztarska, założycielka serwisu Czytamy Etykiety, który dba o świadomość Polaków oraz edukuje ich, jak czytać etykiety i opisane na nich składniki. – Stworzenie e-booka ma na celu dostarczenie narzędzia, które ułatwi rodzicom przygotowywanie wartościowych posiłków, które są smaczne, wspaniale wyglądają, ale też nie są czasochłonne. Przepisy zostały przygotowane tak, by można je było szykować razem z dzieckiem. Takie wspólne przygotowanie śniadaniówek jest nie tylko miłym, wspólnie spędzonym czasem, lecz także zwiększa szanse na to, że wspólna praca nie wyląduje w koszu – dodaje.

W 2021 roku Polacy wyrzucili łącznie ok. 5 mln ton produktów spożywczych

Według wyliczeń Federacji Polskich Banków Żywności w Polsce na śmietnik najczęściej trafiają: pieczywo, owoce, wędliny i warzywa. Powodów tego jest wiele. Jednymi z głównych są: upływ terminu ważności, niedostatecznie dobra jakość produktów czy kupowanie zbyt dużej ilości jedzenia względem codziennych potrzeb.

Sieć Netto od lat aktywnie wspiera inicjatywy mające na celu ograniczenie marnowania żywności. Wśród takich działań wymienić można m.in. regularnie przekazywanie żywności o długim terminie ważności organizacjom pożytku publicznego. W 2021 roku zaangażowało się w nie 78 proc. sklepów. Łącznie sklepy podlegające pod spółkę Netto przekazały ponad 2240 tony żywności, których wartość wyniosła 12,9 mln zł, natomiast sklepy działające w ramach Netto Indygo w okresie od 01.03.2021 do 28.02.2022 przekazały około 1407 ton żywności o wartości blisko 9,95 mln zł. Klienci sieci Netto mogą nabyć produkty o zbliżającym się terminie przydatności do spożycia po obniżonej cenie, a znajdą je w specjalnie wyznaczonych strefach.

- Przeciwdziałanie marnowaniu żywności jest dla nas istotne, dlatego skupiamy się na tym aspekcie już na etapie planowania zatowarowania w sklepie. Zapewnienie odpowiedniej, nie za małej, ale i nie za dużej ilości towaru w sklepach, by ograniczyć straty żywności, a jednocześnie zaoferować odpowiednią ilość produktów dostępnych dla klientów nie zawsze jest łatwym zadaniem, ale naszym celem jest dążenie do tego balansu – mówi Patrycja Kamińska, PR Manager Netto Polska. – E-book "Śniadaniówka, czyli drugie śniadanie z Netto" to nie tylko przewodnik dla rodziców, lecz także kolejny krok w trosce o niemarnowanie żywności. Nie bez przyczyny udostępniamy go w okolicach 16 października, czyli Światowego Dnia Żywności. Mamy nadzieję, że zainspiruje on zarówno dorosłych, jak i dzieci, dzięki czemu drugie śniadania będą zjadane, i to ze smakiem.

20 przepisów na słodkie i słone propozycje do szkolnej śniadaniówki oraz szereg porad i inspiracji znaleźć można w bezpłatnym e-booku, który dostępny jest na stronie: https://www.netto.pl/drugiesniadanie.

Ważnym aspektem niemarnowania żywności jest także jej właściwe przechowywanie. W tym celu warto sięgać po pojemniki wielokrotnego użytku – takie produkuje firma BranQ, partner e-booka.

- Idea Zero Waste jest bardzo bliska naszej filozofii działania. Tworzymy opakowania wielokrotnego użytku, w oparciu o zasadę REDUCE, czyli zredukuj użycie jednorazowego plastiku – kup tylko tyle, ile naprawdę potrzebujesz, REUSE – używaj wielokrotnie to, co masz, RECYCLE – gdy uszkodzisz lub połamiesz opakowanie z tworzywa sztucznego, wrzuć go do żółtego pojemnika, by można było go zrecyklować. Nasze opakowania powstają z najwyższej jakości tworzywa, przy wykorzystaniu nieemisyjnych technologii produkcji. Można w nich bezpiecznie przechowywać czy transportować żywność, a to ma wpływ na jej trwałość i w efekcie na ograniczenie jej marnowania – podkreśla Justyna Brańka, PR&Marketing Manager w firmie BranQ, która jest partnerem e-booka.

– Lada moment wprowadzamy na rynek nowe modele lunchboxów, które zostały zaprojektowane w przemyślany sposób – są lekkie, pojemne, mają przegródki i miejsce na sztućce oraz wyposażone są w pojemnik, np. na dressing do sałatki. Jesteśmy przekonani, że będą spełniać potrzeby młodszych i starszych użytkowników.

Więcej informacji o Netto na stronie netto.pl, profilu na Facebooku: Netto Polska.

Copyright © Agora SA