Problemy niemieckich plantatorów szparagów. Polacy nie przyjadą pracować
Jak informuje poniedziałkowe wydanie gazety „Bild”, pandemia koronawirusa przysporzy problemów hodowcom szparagów m.in. w Nadrenii Północnej-Westfalii. Przy zbiorach szparagów pracują przede wszystkim Polacy, chcący dorobić sezonowo. Wśród Niemców brakuje chętnych do pomocy w zbiorach, jak mówi jedna z plantatorek.
- Polacy, przyjeżdżający do nas od 15 lat, są dla nas jak rodzina – dodaje.
Tylko w Nadrenii Północnej-Westfalii może zabraknąć aż 5 tysięcy pracowników. Dla niemieckich hodowców pracuje obecnie po kilkoro Polaków – do plantatorki z Mulheim przybyło trzech, do rolnika z Geldern – dziewięciu. To głównie osoby, które nie mają rodzin lub mają dorosłe dzieci. W tym roku, ze względu na ciepłą zimę, sezon na szparagi zacznie się już na początku kwietnia, a wtedy każda plantacja będzie potrzebować kilkudziesięciu pracowników. Może stać się tak, że część szparagów po prostu nie zostanie zebrana.
Już w poprzednich latach plantatorzy zaobserwowali, że coraz mniej Polaków przyjeżdża do pracy sezonowej. Przyczyny upatrywali w programie 500+. Mimo tego, że stawki godzinowe są wyższe niż płaca minimalna, Niemcy nie są chętni do tego typu robót.
Tym, co martwi plantatorów jest także zamknięcie restauracji, co ograniczy popyt na szparagi. Brak zamówień może oznaczać dla nich kolejne ogromne straty.
-
Awantury o kaszę ciąg dalszy. Badacze pokazują palcem. Producent się broni
-
Twaróg w pigułce. Jak go kupować? Jak zrobić w domu? [PORADNIK TWAROGOWY]
-
Desery jak za dawnych lat. Przypominamy receptury z babcinej kuchni
-
Zabrakło mascarpone do deseru? Zrobienie go w domu jest banalnie proste
-
Niedzielne śniadanie to okazja, by zrobić coś ekstra. Podpowiadamy, co przygotować, gdy mamy więcej czasu
- Jajko w zupie szczawiowej tylko do smaku? Ma też inną - ważniejszą - rolę
- Do przygotowania klusek śląskich niezbędne są ziemniaki. Prawda czy fałsz?
- Dlaczego rosół mętnieje? Powodów jest kilka [PORADNIK]
- Jeśli byłeś dzieckiem w PRL-u, to na pewno pamiętasz te smaki dzieciństwa
- Superproste ciasto, które posmakuje wszystkim? Szykujcie marmoladę