Cześć, jestem Jagna Niedzielska. Możecie mnie kojarzyć z programu o niemarnowaniu żywności: "Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek" oraz jako współprowadzącą programu "Widelcem po mapie". Gotuję, doradzam i propaguję #zerowaste. Na łamach portalu haps.pl pokażę wam, jak gotować ze smakiem, ale tak, żeby niczego nie marnować. Zapraszam do mojej kuchni #bezresztek pełnej trików i patentów.
Kulisty owoc jabłoni znajdziemy w każdym sklepie. Jego siła tkwi w prostocie. Jabłko jest jadalne w całości, chociaż ogonek nie należy do najsmaczniejszych. Chętnie jest wybierane jako przekąska na drugie śniadanie lub podwieczorek. Jednak zdarza się o nim zapomnieć. W międzyczasie łapie pleśń i musi zostać wyrzucone. Szkoda, bo wyrzucając jedno jabłko, marnujemy średnio 70 litrów wody potrzebnych do jego wyprodukowania. Z kolei, nie obgryzając dokładnie jabłka, możemy stracić aż 30 proc. wartościowego i smacznego miąższu. Na szczęście jest wiele sposobów na wykorzystanie w kuchni samych ogryzków.
Pierwszym sposobem jest przygotowanie domowego octu jabłkowego. Jak się za to zabrać? Oto przepis.
Składniki:
Przygotowanie:
Powstały ocet jabłkowy przechowuj w zakręconym słoiku. Dobrze sprawdzi się także szklana butelka z korkiem.
Drugi sposób na wykorzystanie ogryzków to szybki kompot z imbirem i cynamonem. Wystarczy, że zagotujesz pozostałości jabłek z wodą i dodatkami. Jeśli jabłka nie były wystarczająco słodkie, możesz posłodzić kompot miodem lub cukrem.
Z ogryzków można przygotować jeszcze jeden magiczny składnik - pektynę. To naturalny środek żelujący. Pektyny możesz użyć do przygotowania dżemów, marmolad, a nawet do zagęszczenia kremu do tortu. Nie ma sensu kupować jej w sklepie, ponieważ jej przygotowanie jest banalnie proste:
Składniki:
Przygotowanie:
Gotową pektynę przechowuj w szklanym słoiku w lodówce. Możesz ją także zamrozić.
Żebyście nie zostali z samym octem, kompotem i pektyną w rękach, podaję wam przepis na szybką sałatkę z jabłkiem, kalarepą oraz kaszą gryczaną. Jest naprawdę prosta, a jaka pożywna.
Składniki na dwie osoby:
Przygotowanie:
***
O Jagnie Niedzielskiej mówi się, że jest jedną z polskich twarzy idei zero waste. Miłośniczka i propagatorka nurtu niemarnowania w kulinariach. Autorka książki - poradnika z ponad 90 przepisami kulinarnymi "Bez resztek". Prowadząca program "Bez reszty. Kuchnia zero waste" oraz współprowadząca "Widelcem po mapie". Na co dzień szefowa kuchni grupy kulinarnej Tygiel oraz firmy cateringowej. Jagna jest kreatorką smaków oraz docenianą kulinarną artystką - uwielbia, gdy w daniach mieszają się smaki, faktury i kolory, dlatego jej drugą specjalnością jest kuchnia hawajska, gdzie tradycyjne, rajskie przepisy łączą, między innymi, smaki Japonii, Chin, Tajlandii, Filipin czy Portugalii. W wolnych chwilach daje upust swojej artystycznej duszy, tworząc zaskakujący food design. Jej przepisy oraz zdjęcia publikowane pod hasłem "architektura kulinarna", znane są już w Berlinie, Francji, Czechach i w Stanach Zjednoczonych.