Ajntopf
Ajntopf
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Bulion warzywny - 2.5 l (lub wody albo wywaru na kościach)Ziemniaki - 30 dagKalarepa - 2Włoszczyzna - pęczek (z kawałkiem kapusty włoskiej)Masło - 5-6 dagMąka pszenna - 2 łyżeczkiŚmietana 18 proc. - 1/2 szklankiSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuNatka pietruszki - wedle uznaniaKminek - szczypta
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Umyj i obierz ziemniaki i włoszczyznę. Pokrój na kawałki i ugotuj w wodzie, bulionie lub wywarze. Zrób zasmażkę: w rondlu rozgrzej masło, oprósz je mąką, przyrumień. Dodaj do zupy, zagotuj, mieszając.
2 / 2
Przypraw solą, pieprzem, dodaj przyprawę do zup i - ewentualnie - kminek. Wlej śmietanę wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy, zagotuj i posyp zieleniną.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory