Antrykot sous vide z sosem aromatyzowanym trybulą
Antrykot sous vide z sosem aromatyzowanym trybulą
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
trudny
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Wołowina - 1 kg antrykotu bez kościPieprz czarny mielony - 15 g młotkowanegoBulion wołowy - 100 mlSól - 15 g
-
Sos:
Sok cytrynowy - z 1/2 cytrynyCebula - 15 posiekanejZiele angielskie - 1Liść laurowy - 1Żółtka - 2Masło klarowane - 150 ml podgrzanego do temp. 50 stopniSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuTrybula - 5 gałązek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Antrykot doprawiamy solą i pieprzem, obsmażamy, schładzamy. Zamykamy próżniowo w woreczku do sous vide, gotujemy w kąpieli wodnej o temperaturze 56°C przez 18 godzin. Zapakowane mięso wyjmujemy z kąpieli, pozostawiamy w worku, aby odpoczęło.
2 / 3
Zagotowujemy bulion z sokiem z cytryny, dodajemy cebulę, ziele angielskie i liść laurowy. Odparowujemy 2/3 płynu, cedzimy. Zredukowanym bulionem rozprowadzamy żółtka i ubijamy je na parze, aż uzyskamy sztywne zabaione. Potem wkręcamy cienkim strumieniem masło, doprawiamy, dodajemy porwaną trybulę.
3 / 3
Mięso rozpakowujemy, kroimy w plastry i podajemy z sosem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory