Ardeńska ciepła sałatka z mniszka
Ardeńska ciepła sałatka z mniszka
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Mniszek lekarski (mlecz) - 3-4 solidne garście listkówSmalec - 2 łyżkiSzalotka - 4Czosnek - 2 ząbkiBoczek wędzony - 200 g chudegoZiemniaki - 8 średniej wielkości, ugotowanychOcet winny - do smaku (z czerwonego wina)Sól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Listki mniszka starannie myjemy, drobno kroimy, wrzucamy do rondla z roztopionym smalcem, przykrywamy i dusimy 5 minut, aż zrobią się ciemnozielone. Dodajemy posiekane szalotki i czosnek oraz pokrojony w grube paski boczek.
2 / 3
Dusimy pod przykryciem przez 10 minut, w razie potrzeby dolewając odrobinę wody. Dodajemy pokrojone w grube plastry ziemniaki i podgrzewamy 5-10 minut.
3 / 3
Doprawiamy octem winnym, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Sałatkę podajemy na ciepło.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory