Składniki (4porcje)
-
Ziemniaki - 3Cebula biała - 2Oliwa - według uznaniaCukinia - 3Sól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuMajeranek suszony - do smakuNatka pietruszki - 1/2 pęczkaBułka tarta - 1 łyżkaRicotta - 100 gJajka - 3Masło - według uznaniaPomidory - 1 duży
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ziemniaki gotujemy w łupinach, obieramy, robimy purée. Cebule lekko podduszamy na oliwie, dodajemy pokrojone cukinie, przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, dodajemy posiekaną natkę i dusimy 10 min. Mieszamy uduszone warzywa z purée z ziemniaków. Dodajemy tartą bułkę, ricottę, rozkłócone jajka. 4 foremki do zapiekanek smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą. Wlewamy masę do foremek, pieczemy w temperaturze 180oC przez 30 min. Podajemy babeczki na dużych plastrach świeżego pomidora.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory