Babka kartoflana, czyli kiszka

Magazyn Kuchnia 25.05.2021 13:50
(brak ocen)
OCEŃ
Babka kartoflana, czyli kiszka
Babka kartoflana, czyli kiszka
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (1porcja)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 2

Zetrzyj ziemniaki na drobnej tarce, odciśnij je, przełóż do miski. Wbij jajka, wymieszaj. Słoninkę wytop na suchej patelni, na tłuszczu przesmaż pokrojoną kiełbasę oraz posiekane cebule. Gdy cebula się przyrumieni, zdejmij patelnię z ognia, a gdy jej zawartość przestygnie, połącz ją z ciastem ziemniaczanym. Przypraw do smaku. Ciasto może być dość rzadkie, chociaż niektórzy dodają do niego trochę ugotowanych, zmielonych ziemniaków. 

2 / 2

Ciastem napełnij natłuszczoną formę, wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 st. C, piecz około 40-50 minut. Babka jest gotowa, gdy jej wierzch się przyrumieni, a patyczek wetknięty w ciasto jest suchy po wyjęciu. Należy podawać ją z kwaśnym mlekiem od razu po wyjęciu z piekarnika lub po odsmażeniu.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.