Babka poznańska
Babka poznańska
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (12porcji)
-
Mąka ziemniaczana - 1,5 szklankiMąka pszenna - 1/2 szklankiMasło - kostkaJajka - 4Cukier - 1,5 szklankiCytryna - 1/2 (sok i skórka)Proszek do pieczenia - 4 łyżeczki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Przesiej mąkę, wbij jajka, wsyp cukier i proszek do pieczenia, wlej sok z cytryny. Ucieraj mikserem, a gdy masa będzie już gładka, powoli, cienkim strumieniem, wlewaj stopione i ostudzone masło.
2 / 2
Wymieszaj ze skórką cytrynową, napełnij formę (natłuszczoną i wysypaną tartą bułką), piecz w temp. ok. 200 st. C, aż patyczek wetknięty w ciasto będzie suchy po wyjęciu.
Rada: Jest delikatna, puszysta. Świetnie smakuje także na drugi dzień po upieczeniu, posmarowana świeżym masłem lub domową konfiturą.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory