Babka z olejem dyniowym

Magazyn Kuchnia/Anna Iwaszkiewicz 09.10.2020 14:31
(brak ocen)
OCEŃ
Babka z olejem dyniowym
Babka z olejem dyniowym
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Formę do babki smarujemy masłem, obsypujemy mąką i grubo posiekanymi pestkami dyni.

2 / 3

Żółtka ucieramy na puch z cukrem pudrem i cukrem waniliowym lub ziarenkami wyjętymi z laski wanilii). Powoli dodajemy olej i wodę, mieszając. Ubijamy białka z cukrem kryształem na niezbyt sztywną pianę.

3 / 3

Masę żółtkową oraz 1/3 piany łączymy z przesianą mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy z resztą piany. Pieczemy godzinę w 165°C.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps