Babka z olejem dyniowym

Babka z olejem dyniowym
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Jajka - 4Cukier puder - 150 gCukier waniliowy - 1 torebka (10 g) cukru z prawdziwą wanilią lub laska waniliiOlej z pestek dyni - 100 mlWoda - 100 mlCukier - 100 gMąka pszenna - 250 gProszek do pieczenia - 1/2 małego opakowania (15-gramowego) proszku do pieczenia
-
Do przygotowania formy:
Pestki dyni - 100 gMąka pszenna - OdrobinaMasło - Odrobina
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Formę do babki smarujemy masłem, obsypujemy mąką i grubo posiekanymi pestkami dyni.
2 / 3
Żółtka ucieramy na puch z cukrem pudrem i cukrem waniliowym lub ziarenkami wyjętymi z laski wanilii). Powoli dodajemy olej i wodę, mieszając. Ubijamy białka z cukrem kryształem na niezbyt sztywną pianę.
3 / 3
Masę żółtkową oraz 1/3 piany łączymy z przesianą mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy z resztą piany. Pieczemy godzinę w 165°C.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory