Babka ziemniaczana klasyczna

Magazyn Kuchnia 09.06.2020 14:02
(2 oceny)
OCEŃ
Babka ziemniaczana klasyczna
Babka ziemniaczana
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (15porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 2

Słoninę pokrój w kostkę, wytop i zrumień skwarki. Na wytopionym tłuszczu usmaż posiekane cebule, dodaj skwarki. Ziemniaki zetrzyj na tarce o małych otworach. Dodaj do nich cebulę z tłuszczem oraz skwarki (cebulki ze skwarkami powinno być dość dużo, jakieś pół patelni, inaczej babka wyschnie podczas pieczenia i nie będzie smaczna), kaszę mannę, sól i pieprz. Wymieszaj. Masę rozsmaruj w natłuszczonej olejem blasze (blachę możesz także wyłożyć papierem pergaminowym, łatwiej będzie wyjąć babkę z formy). Piecz w gorącym (200 st. C) piekarniku, aż się ładnie przyrumieni.

2 / 2

Babkę możesz jeść od razu po wyjęciu z piekarnika, ale smaczna jest także następnego dnia pokrojona w plastry i odsmażona na boczku lub smalcu. Uwaga: jeśli nie jadasz mięsa, możesz usmażyć cebulkę na oleju (np. winogronowym).

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps