Bakłażan faszerowany
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Bakłażan - 3 sztOliwa - 2 łyżkiSzalotka - 4 sztCzosnek - 1 ząbekPomidory - 1 szt (pokrojony w kostkę)Ryż biały - 2 szklanki ugotowanegoSok pomidorowy - 1 szklankaNatka pietruszki - 1 łyżkaSól - Do smakuOregano suszone - 1/2 łyżeczki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Pomysł na faszerowanie warzyw wziął się z oszczędnej kuchni chłopskiej. Bo z niewielkiej ilości mięsa, albo i całkiem bez niego można było przyrządzić zupełnie porządne, pożywne danie
Bakłażany przekrój wzdłuż na pół, usuń łyżeczką pestki i część miąższu, pozostawiając ścianki o grubości 2 cm. Wydrążone bakłażany posyp solą i odstaw na 30 minut, aby puściły sok.
Na patelni podgrzej 1 łyżkę oliwy, włóż szalotki, czosnek, pomidora i pokrojony w kostkę miąższ bakłażanów, duś do miękkości. Dodaj ugotowany ryż, oregano, szczyptę soli do smaku i wymieszaj.
Wydrążone bakłażany dokładnie osusz z soku papierowym ręcznikiem, posmaruj od środka pozostałą oliwą. Napełnij je nadzieniem ryżowo-warzywnym, ułóż w żaroodpornym naczyniu do zapiekania. Polej sokiem pomidorowym. Piecz 35-40 minut w temperaturze 180°C. Posyp posiekaną natką i od razu podawaj.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory