Bakłażan faszerowany

Magazyn Kuchnia 27.05.2020 16:42
(2 oceny)
OCEŃ
Bakłażan faszerowany
Bakłażan faszerowany
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Pomysł na faszerowanie warzyw wziął się z oszczędnej kuchni chłopskiej. Bo z niewielkiej ilości mięsa, albo i całkiem bez niego można było przyrządzić zupełnie porządne, pożywne danie

 

2 / 4

Bakłażany przekrój wzdłuż na pół, usuń łyżeczką pestki i część miąższu, pozostawiając ścianki o grubości 2 cm. Wydrążone bakłażany posyp solą i odstaw na 30 minut, aby puściły sok.

3 / 4

Na patelni podgrzej 1 łyżkę oliwy, włóż szalotki, czosnek, pomidora i pokrojony w kostkę miąższ bakłażanów, duś do miękkości. Dodaj ugotowany ryż, oregano, szczyptę soli do smaku i wymieszaj.

4 / 4

Wydrążone bakłażany dokładnie osusz z soku papierowym ręcznikiem, posmaruj od środka pozostałą oliwą. Napełnij je nadzieniem ryżowo-warzywnym, ułóż w żaroodpornym naczyniu do zapiekania. Polej sokiem pomidorowym. Piecz 35-40 minut w temperaturze 180°C. Posyp posiekaną natką i od razu podawaj.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.