Bakłażany po prowansalsku
Bakłażany po prowansalsku
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Bakłażan - 3 średnieOliwa - 2 łyżkiSzalotka - 3 drobno posiekaneCzosnek - ząbek rozgniecionyPomidory - 1 pokrojony w kostkęRyż biały - 2 szklanki ugotowanegoSok pomidorowy - szklankaOregano suszone - 1/2 łyżeczkiSól - wedle uznaniaNatka pietruszki - łyżka posiekanej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Bakłażany przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy łyżeczką pestki i część miąższu, zostawiając ścianki grubości 2 cm. Wydrążone bakłażany posypujemy solą i odstawiamy na 30 min.
2 / 3
Na patelni podgrzewamy 1 łyżkę oliwy i dusimy na niej do miękkości szalotki, czosnek, pomidora i pokrojony w kostkę miąższ bakłażanów. Dodajemy ryż, oregano, sól do smaku i mieszamy.
3 / 3
Z wydrążonych bakłażanów odlewamy sok, osuszamy je papierowym ręcznikiem i smarujemy wewnątrz pozostałą oliwą. Nakładamy farsz z ryżem, układamy w żaroodpornym naczyniu do pieczenia, zalewamy sokiem pomidorowym. Pieczemy 35-40 min w temperaturze 180 st. C. Podajemy posypane natką.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory