Barszcz czerwony zabielany

Barszcz czerwony zabielany
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (10porcji)
-
Bulion warzywny - dwa litryBurak - 70-80 dagŚmietana 22 proc. - 2/3 szklankiMąka pszenna - łyżkaZakwas na barszcz - domowy lub z butelki dla smaku i koloruSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuCukier - jedna lub dwie łyżkiLiść laurowy - jedenZiele angielskie - dwa lub trzy ziarna
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Buraki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Wrzuć do gorącego bulionu, dodaj 1-2 łyżki cukru, jeden nieduży listek laurowy i 2 ziarenka ziela angielskiego. Szybko doprowadź do wrzenia, przykryj i odstaw na całą noc. Gdy barszcz nabierze intensywnej barwy, przecedź go, mocno podgrzej, wlej śmietanę wymieszaną z mąką. Jeszcze raz wymieszaj i pogotuj przez 1-2 minuty. Przypraw do smaku, przed podaniem przecedź. Do barszczyku podaje się - na oddzielnym talerzyku lub w miseczce - gotowane ziemniaki okraszone skwarkami wytopionymi ze słoniny lub boczku.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory