Bavarois de tomates

Magda Duklas/Magazyn Kuchnia 24.06.2020 14:56
(brak ocen)
OCEŃ
Bavarois de tomates
Bavarois de tomates
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności trudny
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4 porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 6

Creme fraiche robimy parę dni wcześniej. Śmietanę mieszamy z maślanką i zostawiamy pod przykryciem w temperaturze pokojowej na 24-48 godzin. Gdy osiągnie pożądaną kwaśność, wstawiamy ją do lodówki. Przed ubijaniem powinna się chłodzić ok. 12 godzin.

2 / 6

Osączamy pomidory. Obieramy czosnek i blanszujemy go przez minutę w gotującej wodzie, a następnie miażdżymy. Bazylię drobno siekamy, suszone pomidory kroimy w paski. Pomidory mieszamy z bazylią, czosnkiem, octem, oliwą, pomidorami suszonymi, pieprzem, solą i chilli. Zostawiamy na chwilę, żeby smaki się połączyły, a następnie miksujemy i przecieramy przez sito. Odstawiamy do zamrażalnika.

3 / 6

Żelatynę namaczamy w mleku, aby spęczniała. Miseczkę z żelatyną wstawiamy do miski z gorącą wodą (lub dodajemy łyżkę gorącego mleka), żeby żelatyna się rozpuściła. W czasie kiedy żelatyna będzie stygła, ubijamy creme fraiche jak kremówkę. Żelatynę wlewamy małym strumieniem do śmietany, cały czas ubijając. Następnie dodajemy mus pomidorowy i mieszamy plastikową łopatką do ciasta. Smak pomidorów będzie bardziej intensywny, jeśli nie dodamy całej śmietany.

4 / 6

Szklane kokilki lub specjalne foremki (liczba porcji zależy od ich wielkości) smarujemy lekko olejem. Małe pomidorki kroimy w plasterki (nie obieramy) i układamy na dnie kokilek i na ściankach. Pomidorową pianką wypełniamy kokilki i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

5 / 6

Przed podaniem kokilki wstawiamy na 3 sekundy do płytkiego naczynia z gorącą wodą, aby bavarois mogło z nich samodzielnie wyskoczyć. Podajemy na liściach rukoli, posypujemy uprażonymi pestkami słonecznika.

6 / 6

Jeśli mamy syfon, możemy podawać bavarois w formie piany. Masa przed wlaniem do syfonu powinna mieć konsystencję rzadkiej śmietany, a więc do dokładnie przetartego musu pomidorowego dolewamy sok, który wcześniej został odsączony (jeśli używamy świeżych pomidorów, dolewamy trochę soku pomidorowego). Mieszamy mus z nieubitą creme fraiche i żelatyną. Wlewamy miksturę do syfonu, nabijamy go powietrzem i wstawiamy na godzinę do lodówki.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps