Bób z ziołami i białą kiełbasą

Bób z ziołami i białą kiełbasą
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Bób - 1 kgBoczek - 2 plastryCebula - 1 młodaCzosnek - 2 ząbkiKiełbasa biała - 40 dagOliwa - 3 łyżkiWino białe - 100 mlWoda - 100 mlMięta - kilka łyżek posiekanejNatka pietruszki - kilka łyżek posiekanejLiść laurowy - 1
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Bób gotujemy i wyłuskujemy. Kiełbasę wkładamy do zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut, odcedzamy i kroimy w grube plastry. Pocięty drobno boczek podsmażamy w oliwie, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, podsmażamy kilka minut, wlewamy wino i wodę.
2 / 3
Kiedy płyn wyparuje, dodajemy kiełbasę i liść laurowy. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem 10 minut. Dodajemy bób i zioła, oraz sól i pieprz, i gotujemy jeszcze 10 minut bez pokrywki.
3 / 3
Podajemy z chrupiącą bagietką lub wiejskim chlebem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory