Składniki (4porcje)
-
Ziemniaki - 25 dag ugotowanych w mundurkachZiemniaki - 25 dag obranych surowychMąka pszenna typ 500 - 2 szklankiSoda oczyszczona - 1/2 łyżeczkiMaślanka - 1-1.5 szklankiSól - szczyptaMasło klarowane - do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Obieramy ziemniaki, robimy z nich purée. Dodajemy starte na drobnej tarce surowe ziemniaki, przesianą mąkę i sodę. Solimy, mieszamy, dodając tyle maślanki, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Smażymy racuszki (wielkość dowolna) na rozgrzanym maśle. Podajemy od razu po przyrządzeniu, ze skwarkami, masłem lub miodem - oczywiście irlandzkim.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory