BRUSCHETTY z pomidorami i guacamole
- Można zamrażać? Nie
Składniki (0porcji)
-
Bagietka - 1Pomidory z puszki - 1 puszkaCebula biała - łyżeczka suszonejCzosnek w proszku - łyżeczkaBazylia - łyżeczka świeżej, posiekanejParmezan - łyżkaFeta - do smakuSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuBagietka - 1Awokado - 1Cebula biała - 1/2Sok z limonki - do smakuChili - do smakuPomidorki cherry - 15 sztukOliwa - do smakuKolendra (natka) - do smakuSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Bagietki pokrój na centymetrowe kromki. Ułóż je na blaszce wysmarowanej oliwą. Skrop je również z wierzchu i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 10 minut. W międzyczasie przygotuj składniki na dwie wersje bruschetty.
Bruschetta z pomidorami i serem: do pomidorów dodaj cebulę, czosnek, posiekane zioła, świeżo zmielony pieprz i sól. Całość wymieszaj.
Bruschetta z guacamole: za pomocą łyżki wyjmij miąższ z awokado, pokrój go zgrubnie i przełóż do miski. Do środka dodaj także pokrojoną w kostkę cebulę, posiekaną papryczkę chili i połówki pomidorków koktajlowych. Dopraw całość sokiem z limonki, pieprzem i solą. Wszystkie składniki rozgnieć za pomocą widelca.
Połowę upieczonych grzanek wyjmij na talerz.
Resztę kromek posmaruj sosem pomidorowym, posyp startym parmezanem i rozkruszoną fetą. Ponownie wstaw je do piekarnika na 10 minut.
Na pozostałe grzanki nałóż po łyżce guacamole i posyp je listkami kolendry.
Bruschetty z pomidorami wyjmij z piekarnika i udekoruj listkami bazylii.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory