Bułeczki
- Można zamrażać? Nie
Składniki (8porcji)
-
Ciasto
Drożdże świeże - 5 dagMąka tortowa - 50 dagMąka krupczatka - niecoJajka - 2-3 (zależy od wielkości)Masło - 6-8 dagMleko 3.2 proc. - szklankaCukier - 3-7 łyżek (więcej, jeśli bułki mają być słodkie)Sól - szczypta
-
Do posmarowania
Jajka - 1, roztrzepaneMasło - opcjonalnie, zamiast jajka (lub olej)
-
Do posypania
Cukier - gruboziarnisty, do bułek słodkichSól - gruboziarnista, do bułek słonych
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozetrzyj drożdże z łyżką cukru, wymieszaj z ciepłym mlekiem oraz kilkoma łyżkami mąki tortowej. Przykryj ściereczką i pozostaw w cieple, aby drożdże zaczęły pracować. Rozpuść i przestudź masło. Do wyrośniętego rozczynu przesiej pozostałą mąkę tortową, dodaj sól, resztę cukru i jajka (powinny mieć temperaturę pokojową). Zagnieć, dosypując tylko tyle mąki krupczatki, aby ciasto nie kleiło się do rąk (około 4-6 łyżek). Wlej ciepłe masło i bardzo dokładnie wyrób ciasto. Włóż je do miski, przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Potem zagnieć, odrywaj kawałki ciasta i formuj z nich bułeczki. Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem, posmaruj jajkiem lub tłuszczem, posyp cukrem albo solą. Ponownie pozostaw na 15 minut do podrośnięcia w piekarniku nagrzanym do 50 st. C. Potem zwiększ temperaturę do 200 st. C (nie włączaj termoobiegu) i piecz, aż bułki zrobią się rumiane. Z takiego ciasta lepiono też figurki zwierząt gospodarskich. Rozdawano je dzieciom, a w święta kolędnikom.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory