Bulion grzybowy

Anna Wrońska, Magazyn Kuchnia 06.12.2019 10:47
(brak ocen)
OCEŃ
Bulion grzybowy
Bulion grzybowy
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie
Przygotowanie bulionu: Powyżej godziny

Składniki (0porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

 Do garnka wkładamy 1 dość dużą cebulę pokrojoną w piórka, 1 posiekanego pora, 2 marchewki pokrojone w kostkę, 200-300 g pokrojonych w plasterki grzybów leśnych (mogą być rozmrożone) lub pieczarek, 30-40 g suszonych prawdziwków/podgrzybków, 4 rozgniecione, nieobrane ząbki czosnku, zioła (6 gałązek natki, 2 gałązki tymianku, 2 gałązki majeranku, listek laurowy). Dodajemy łyżeczkę soli i pół łyżeczki ziaren pieprzu, wlewamy 2,5 l wody, zagotowujemy. Gotujemy 45 minut na malutkim ogniu. Cedzimy przez gazę, studzimy, zamrażamy. Ugotowane, wyjęte z bulionu grzyby można wykorzystać np. do farszów, zapiekanek, pierogów. Ten wywar jest podstawą zup grzybowych. Można dodawać go do bigosów, gulaszy z ciemnych mięs, dań z dziczyzny. Sprawdzi się także w daniach z prawdziwkami, podgrzybkami czy maślakami (naturalnie, jeśli w przepisie potrzebny jest bulion).

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA