Bulion rybny na winie

Anna Wrońska, Magazyn Kuchnia 06.12.2019 10:47
(brak ocen)
OCEŃ
Bulion rybny na winie
Bulion rybny na winie
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie
Przygotowanie bulionu: Do godziny

Składniki (0porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Do garnka wkładamy: 900 g resztek rybnych (głowy, ości, okrawki mięsa; część ryb można zastąpić np. pancerzykami krewetek czy langustynek), 1 cebulę pokrojoną w piórka, 6 gałązek natki (bez listków, bo wywar ciemnieje), 1 marchewkę pokrojoną w talarki. Wlewamy szklankę wytrawnego białego wina oraz tyle wody, aby składniki były przykryte, przyprawiamy łyżeczką soku z cytryny i szczyptą soli. Zagotowujemy, odszumowujemy, gotujemy pół godziny na malutkim ogniu. Cedzimy przez sitko wyłożone gazą, poschłodzeniu zamrażamy w pojemniczkach. Uwaga: najlepszy wywar wychodzi narybach chudych, kucharze odradzają np. tłustą makrelę czy łososia. Rybny bulion jest - co oczywiste - podstawą zup rybnych (np. czystego rybnego consommé lub gęstych chowderów), dodajemy go do risotta z owocami morza, dorybnych sosów i auszpików - np. wigilijnego karpia w galarecie.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps